Европейският съвет се събира извънредно, за да обсъди резултатите от изборите за ЕП

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират днес извънредно в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите за евродепутати. Началото на заседанието е насрочено за 19 ч. българско време. Според оповестените от Европейския парламент данни, Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите губят от досегашните си позиции и след дълги години на съвместно управление повече не могат да съставят самостоятелно мнозинство. Европейските избиратели дадоха миналата седмица допълнителна подкрепа за Зелените и за либералите, като по този начин се откри необходимостта от широка коалиция в следващия ЕП. Тази вечер се очаква Европейският съвет да обсъди основно възможностите за определяне на следващия председател на Европейската комисия. Според очаквания на политически наблюдатели не е изключено да не бъде последван принципът за излъчване на председател на ЕК измежду предварителните водещи кандидати. В процеса участваха Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (социалисти), Маргрете Вестагер (АЛДЕ), Ска Келер (Зелени), Нико Куе (Европейска обединена левица), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори). В изборната нощ Зелените и ЕНП заявиха, че в ЕП ще подкрепят само кандидат, участвал в предварителното състезание, а АЛДЕ изрази мнение, че председателят трябва да разчита на широка политическа подкрепа. ЕКР настоя за кандидат с богат управленски опит, без непременно да е бил водещ претендент. Когото и да подкрепи Европейският съвет за следващ председател на ЕК, кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. Без гласовете на Зелените и либералите постигане на проевропейско мнозинство изглежда невъзможно. Сегашната ЕК е в правомощията си до 31 октомври и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне препятствия, комисията на председателя Жан-Клод Юнкер може да остане на работа и след октомври по силата на действащото законодателство. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 38
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 50
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 64
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 125
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.