« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Лидери на бивши съветски страни подписаха 25 документа в Нурсултан

Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25 документа в края на срещата си в Нурсултан (до 2019 г. Астана), столицата на Казахстан, предаде ТАСС. Днешното заседание на лидерите - Висшия Евразийски икономически съвет (ВИЕС), е по случай 5-годишнината от създаването на организацията, чиито членки са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан. От 2015 година Молдова има статут на наблюдател в ЕАИС. Днес молдовският президент Игор Додон изрази увереност, че може хармонично да се интегрира в пазара на ЕАИС. На срещата бяха взети редица решения по отделни аспекти на Споразумението за обмен на информация за стоки и транспортни средства на международния превоз, преминаващи през митническите граници на ЕАИС и Китай; Споразумение за зона за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия. Освен това бяха внесени поправки в Договора за ЕАИС в частта за формирането на общ пазар на електроенергия и бяха дадени указания за стандартите за разпределение на вносните мита между бюджетите на петте държави. Ръководителите одобриха основни насоки на макроикономическата политика на страните от организацията за 2019-2020 година. Участниците в заседанието на днес решиха първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да стане почетен председател на ВИЕС. Това съобщи в Туитър неговият говорител Айдос Укибай, цитиран от ТАСС. Назарбаев се оттегли от президентския пост през март след близо три десетилетия на власт. По-рано днес и.д. президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи, че отчитайки историческия принос на Назарбаев в създаването на Евразийския икономически съюз, руският президент Владимир Путин е предложил да му присъдят званието почетен председател на ВИЕС. Среща на върха на ЕАИС се организира поне веднъж годишно. До момента е имало девет такива заседания. Първото бе на 8 май 2015 година в Москва. Тогава президентите на Русия, Беларус, Казахстан и Армения подписаха протокол за изменение в правоустановяващите документи на Евразийския икономически съюз във връзка с присъединяването на Киргизстан към организацията. Подписано бе и споразумение за свободна търговия между Съюза и Виетнам, взето бе решение да започнат преговори с Китай за сключване на споразумение за търговско и икономическо сътрудничество и други. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин приеха съвместно изявление за сътрудничество в изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс на Пътя на коприната, припомня ТАСС. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 134
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 165
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 174
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 191
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 164
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение