Загиват 17 на сто от морските видове, ако затоплянето продължи

Около 17 процента от общата маса на морските животни (риби, безгръбначни и бозайници) могат да изчезнат до 2100-ата г., ако емисиите въглероден диоксид запазят сегашното си ниво, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес. То взема предвид единствено въздействието на климата, без да обръща внимание на други фактори, като свръхриболова и замърсяването. Учените предупреждават, че намаляването на морските животни ще има значим ефект не само върху биоразнообразието, но и върху хранителната сигурност. В рамките на инициативата Fish-MIP (Fisheries and marine ecosystem model intercomparison project) 35 специалисти от целия свят анализираха моделите си, за да стигнат до тези заключения за ефекта от климатичните промени върху морските обитатели. Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, общата маса на морските животни ще намалее със 17 процента до 2100-ата г. в сравнение със средните показатели за периода 1990 - 1999 г. В случай че светът съумее да вземе мерки, за да може повишаването на температурите да е под 2 градуса Целзий, въпросното намаляване може да се ограничи до 5 процента. Каквито и да са свързаните с парниковите емисии сценарии, глобалната маса на морските животни ще намалее в резултата на повишаването на температурите и намаляването на производството на биомаса, отбелязват авторите на изследването. Казано с други думи, при всяко повишаване на температурата с 1 градус Целзий световният океан ще губи 5 процента от животинската си биомаса. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 92
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 79
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 96
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 257
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 232
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.