Силно земетресение удари Южна Калифорния, обявиха извънредно положение

Режим на извънредно положение бе въведен в окръг Кърн в южната част на американския щат Калифорния заради земетресението с магнитуд 6,4. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на губернатора на щата Гавин Нюсъм. Тази стъпка позволява на местните власти да да получат достъп до допълнителни средства и означава, че щатските власти ще окажат съдействие за справянето с възможни последици от стихийното бедствие. В четвъртък земетресение с магнитуд 6,4 беше регистрирано в Южна Калифорния близо до град Риджкрест, на около 175 км североизточно от Лос Анджелис, на дълбочина от 9 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. То се смята за най-голямото в Южна Калифорния след земетресението с магнитуд 6,6 от 1994 г. в Нортридж, което стана в гъстонаселен район на Лос Анджелис и причини щети за милиарди долари. Противопожарната служба в община Кърн съобщи в Туитър, че работи по над 20 инцидента - от нужда от медицинска помощ до пожари във и около Риджкрест. Кметът Пеги Бридън каза за телевизия Си Ен Ен, че има хора, пострадали от паднали от сгради предмети, и че в града са усетени няколко вторични труса. Тя допълни, че има пожари и прекъснати тръби от мрежата за газоснабдяване. "Свикнали сме със земетресенията, но не и с толкова силни", отбеляза тя. След земетресението в 28-хилядния град Риджкрест избухнаха пожари. Предполага се, че причината за тях е повреда в газопроводната мрежа. Представители на службите за пожарна безопасност съобщиха, че при пожарите са пострадали леко няколко души. Няма информация за загинали. В една от болниците в града е била извършена евакуация, 15 пациенти са били откарани в други здравни заведения. Градските власти помолиха жителите да се погрижат за съгражданите си, особено за по-възрастните, които са значителна част от населението. Първият трус е бил почувстван в цял Лос Анджелис, до Фресно на север и до Лас Вегас в Невада на изток. Той бил усетен дори южно от границата с Мексико, като сгради в градовете Тихуана и Мексикали са били евакуирани, както казаха властите в мексиканския щат Долна Калифорния. След първия в района е имало няколко по-слаби вторични труса. Летището в Лос Анджелис съобщи, че пистите му за кацане не са пострадали, посочва Франс прес. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било почувствано в район с население от около 20 милиона души. Сеизмологът от американския геофизичен институт Люси Джоунс каза за Си Ен Ен, че в района може да има още много вторични трусове през идните дни, а дори да бъде разтърсен от по-силно земетресение. Калифорния е разположена на т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, където има повишена сеизмична активност. https://www.vesti.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 21
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 33
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 47
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 121
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.