САЩ определиха Китай за валутен манипулатор

Правителството на САЩ е установило, че Китай манипулира валутата си и ще работи съвместно с Международния валутен фонд, за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин. Това заяви вчера в комюнике американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс и БТА. Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие и каза, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ. Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни. Резкият спад на юана с 1,4 процента спрямо долара стана дни след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара от 1 септември (стоки, незасегнати от вече наложените допълнителни мита - б.р.). Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа. За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г. Как реагираха борсите Индексът Насдак за кратко потъна с над 3 процента по време на сесията на нюйоркската фондова борса на 5 август след засилването на търговското напрежение между САЩ и Китай, предаде Франс прес. Индексът на високотехнологичните дружества се сви с около 3 процента около 14.45 часа по Гринуич, след което леко се съвзе. Промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 2,22 на сто. Основните индекси на водещите европейски фондови борси отново силно се понижиха в края на сесията им на 5 август след възстановяването на търговското напрежение между САЩ и Китай, наред с опасенията, че това ще навреди на световната икономика. Парижкият САС 40 изгуби 117,45 пункта или 2,19 на сто до 5241,55 пункта при наситен търговски оборот от 4,7 милиарда евро, след като в петък потъна с 3,57 процента при закриването на сесията. Франкфуртският DAX спадна с 1,80 на сто до 11 658,51 пункта на фона на безпокойствата на пазара от новите протекционистки заплахи на Пекин и Вашингтон, които се отразяват зле на корпоративните резултати. В Лондон индексът FTSE-100 се понижи с 2,47 на сто до 7223,85 пункта в края на сесията. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 272
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 251
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 258
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 299
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 270
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.