Швейцарците се бунтуват срещу 5G от страх за здравето си

Швейцария е сред първите държави, поръчали изграждането на 5G мрежа за следващо поколение мобилен интернет. Правителството обаче се сблъска с неочаквана съпротива, пише АФП, цитирана от "Дарик". Страхове у някои хора, че антените за новата технология излъчват радиация, предизвикаха съпротива срещу въвеждането й. По-късно този месец предстои митинг срещу 5G в Берн, а няколко кантона бяха призовани от свои граждани да спрат изграждането на мрежата. В началото на 2019 г. Швейцария проведе търг и даде три честоти за новата мрежа на три компании - Суиском, Сънрайс и Солт. Страната прибра 380 милиона швейцарския франка от разрешенията, а трите фирми купиха много реклама по телевизията и в други медии, за да рекламират предимствата на своето 5G. Именно тогава започнаха оплакванията от граждани, че не е доказано дали излъчваните от предавателите електромагнитни лъчи не са вредни за хората. Женева беше един от кантоните, който беше принуден да спре въвеждането на 5G заради онлайн петиция на своите граждани. Противниците на технологията искат федералното правителство да наложи мораториум за кулите на 5G мрежата. Досега в Швейцария са активирани 334 антени за 5G, твърдят властите в страната. Спирането на процеса не е лесно, защото на много места операторите модернизират старите кули за 4G, за което не им трябват позволения от правителството. Националният оператор Суиском казва, че очаква до края на 2019 г., 90 процента от населението да има достъп до 5G. Протестът срещу антените ще е на 21 септември. novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 3
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 39
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 44
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 71
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 80
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.