Светът стачкува с призиви за действия срещу климатичните промени

В целия свят се провеждат масови демонстрации (глобална стачка) с призив за повече действия в борбата с климатичните промени, организирани от протестното движение "Петъци за бъдещето". Проявите ще продължат цяла седмица. "Тази седмица ще бъде историческа. В повече от 150 страни хората се активизират, за да подкрепят младите демонстранти, които настояват за прекратяване на ерата на изкопаемите горива. Кризата с климата няма да чака, както и ние", се казва в призива на организаторите.

Акциите започнаха в Австралия, Нова Зеландия и продължиха в редица страни в Азия, сред които Тайланд, Индия, Хонконг, Филипините, Афганистан. В демонстрациите в Австралия се включиха над 300 000 души. Най-големи бяха протестите в Сидни (80 000 души) и Мелбърн (100 000). За първи път подобен протест имаше и в афганистанската столица Кабул. Там в него се включиха около 100 младежи, за да покажат, че климатичните промени ги тревожат също толкова, колкото бомбените атентати, извършвани почти всеки ден.

В Африка стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби, Претория, Йоханесбург др., за да приковат вниманието върху опасностите от климатичните промени. Експерти казват, че Африка е най-уязвимият от климатичните промени континент, който е най-неподготвен да се справя с тях.

Протести имаше и в Европа. В Германия демонстранти блокираха централна пътна артерия във Франкфурт и мост в Берлин. В цялата страна там са планирани над 500 протестни прояви. Протести има и в зависимата от въглищата Полша. Във Варшава демонстранти носеха плакати, на които пишеше: "Няма резервен план за планетата". Хиляди ученици излязоха на протест в Прага и десетки чешки градове.

Демонстрантите в историческата част на чешката столица носеха плакати, на които пишеше: "Повече любов, по-малко въглища". Във Великобритания за днес са предвидени 200 протестни прояви, като се очаква те да привлекат рекорден брой участници. Като цяло днес в целия свят се очаква да има над 5000 прояви.

Кулминацията ще е огромна демонстрация в Ню Йорк, в която се очаква да участват 1,1 милиона ученици от 1800 училища. Масови стачки и в САЩ Повече от 600 демонстрации са планирани в САЩ на 20 и 27 септември като част от глобална стачка, посветена на борбата с климатичните промени, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). За днес протестни действия са обявени в множество големи градове на територията на САЩ, включително Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Бостън, Маями и др.

Местата на демонстрациите в тези градове между 11.00 ч. и 17.00 ч. местно време на 20 септември 2019 г. са следните:
- Ню Йорк: сборен пункт - църквата "Сейнт Поул", бул. "Бродуей" 219 (St. Paul Chapel, 209 Broadway);
- Вашингтон: парк "Джон Маршал" (John Marshall Park) между ул. "Си" (C St) и "Пенсилвания авеню" (Pennsylvania Ave);
- Чикаго: Гранд парк (Grand park) в участъка между "Кълъмбъс драйв" (Columbus Drive) и "Рузвелт роуд" (Roosevelt Road);
- Лос Анджелис: площад "Пършинг" (Pershing Square, 532 S Olive St); - Бостън: площадът пред кметството на Бостън (Boston City Hall Plaza);
- Маями: кметството на Маями Бийч (Miami Beach City Hall).

МВнР препоръчва на нашите сънародници, пребиваващи в САЩ, да избягват местата на стачните действия, като следят актуалната информация в медиите, както и на сайтовете на кампанията, които се обновяват постоянно (виж линковете, посочени в началото).

Апел на десетки държавни ръководители Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече действия в борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Документът бе разпространен от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, посветена на темата за глобалното затопляне, която ще се проведе идната седмица в ООН в Ню Йорк.

В документа се подчертава, че климатичните промени "са ключовото предизвикателство на нашето време", че "нашето поколение е първото, което усеща последствията от бързото покачване на температурите на земното кълбо и вероятно ще е последното, което ще има възможност ефективно да се бори с надвисналата глобална климатична криза". В призива се казва, че страните трябва да действат "съвместно, решително и бързо".

Сред подписалите го са президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, френският президент Еманюел Макрон, израелският президент Реувен Ривлин, премиерът на Холандия Марк Рюте и др. "Губим битката с климатичните промени", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в сряда - след лято на горски пожари, горещи вълни и урагани. Той каза, че на срещата на високо равнище за климата, ко
ято ще се проведе в понеделник в Ню Йорк, разчита на нови обещания на правителства и компании да се откажат от изкопаемите горива.

"Очаквам да бъдат обявени и представени няколко сериозни плана за намаляване на вредните емисии през следващото десетилетие и да постигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 г.", заяви той.
/ dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 19
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 48
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 60
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 52
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 72
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.