Милано иска САЩ да се извинят за бомбардировка през Втората световна война

Кметът на италианския град Милано Джузепе Сала призова властите на САЩ да се извинят на Италия за бомбардировка през Втората световна война, в която бяха убити 184 ученици от начално училище, предаде Асошиейтед прес. Кметът Сала отправи призива си след литургия в памет на жертвите на кръвопролитието от Горла. Днес се навършват 75 години от него. Горла е квартал в Милано, в който се намираше поразеното при ударите училище. "Мисля, че е необходимо американското правителство да се извини, като знае, че ние сме насреща, за да простим", заяви Сала. Той допълни, че ще отправи официално искане за извинение в американското консулство в Милано идната седмица. Бомбардировката беше извършена на 20 октомври 1944 г. Тя беше насочена срещу индустриален комплекс близо до града. Втората вълна от бомбардировачи обаче се отклони от курса си и пусна бомбите югоизточно от целта, за да облекчи товара си при връщането в базата си. Едната бомба падна върху училището, в което децата бяха потърсили убежище от въздушните удари. "Това беше една много сериозна грешка, произтичаща, както ни казва историята, от невероятно повърхностно мислене и неопитност", заяви днес на възпоменателната церемония Сала. (БТА) https://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 89
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 93
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.