Консервативната партия печели мнозинство в британския парламент

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели абсолютно мнозинство в британския парламент, след като преодоля прага от 326 места от общо 650 в Камарата на общините, според първите официални данни, съобщиха Франс прес и ДПА. След преброяване на гласовете в 605 избирателни участъка торите разполагат с 330 депутати. Основната опозиционна Лейбъристка партия получава 200 места, след като загуби десетки от консерваторите в традиционните си крепости в северна и централна Англия. Продължава броенето на бюлетините в още 40 избирателни участъка. По оценки на телевизия Скай Нюз консерваторите имат всички шансове да получат комфортно мнозинство от 358 до 368 места, съобщи ТАСС. Междувременно курсът на британската лира скочи с над 2 процента, достигайки 1,347 долара, което стана след публикуването на екзитпол, според който Консервативната партия печели абсолютно мнозинство след вчерашните парламентарни избори, съобщи ДПА. Лирата поскъпна и с 1,4 процента спрямо еврото до 1,205 евро за лира. Британската валута пострада в резултат на политическата безизходица около Брекзита. Тя бе ударена допълнително от социалистическата предизборна програма на лейбъристкия лидер Джереми Корбин, който обеща да ренационализира ключови индустрии, ако спечели изборите. Шотландия трябва да получи право да организира нов референдум за мястото си в Обединеното кралство след категоричната победа на националистите във вчерашните избори, каза днес Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс. Според екзитпол нейната Шотландска национална партия печели 55 места в парламента от общо 59 избирателни района в северната британска провинция. Стърджън заяви в ефира на "Скай нюз", че трябва да се даде възможност на "народа на Шотландия да направи избор за собственото си бъдеще". "Има ясно желание и подкрепа за идеята, че Шотландия не бива да бъде връзвана с правителство на Борис Джонсън и откъсната от Европа против волята й", каза тя. Припомняме, че лидерът на британската опозиция Джереми Корбин каза, че няма да води своята Лейбъристка партия на следващи парламентарни избори след вчерашното катастрофално поражение, предаде ДПА. "Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристаката партия", каза той в своя избирателен район в северната част на Лондон, където бе преизбран за депутат. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.