Саудитска Арабия обяви ценова война на Русия, петролът поевтиня рекордно

Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 процента и достигна до 31,57 долара за барел тази сутрин, съобщи ТАСС. Априлските фючърси на западнотексаския сорт петрол поевтиняха с 49,6 процента и достигнаха до цена от 27,59 долара за барел. "Голдман сакс" понижи прогнозните цени на сорта Брент за второто и третото тримесечие на тази година до 30 долара за барел, като за причина изтъкна ценовата война между Русия и Саудитска Арабия и значителното намаление на търсенето в резултат на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус. Рияд планира да увеличи производството на суров петрол до над 10 милиона барела на ден през април, след като настоящото споразумение за доставките между ОПЕК и Русия (известно като ОПЕК+) изтече в края на март, са казали пред Ройтерс два източника в неделя. От консултантската компания Юрейша Груп (Eurasia Group) са прогнозирали, че настоящата ценова петролна война между Саудитска Арабия и Русия вероятно ще бъде ограничена и тактическа. Според анализа на компанията най-вероятният резултат от кризата ще бъде болезнен процес, който ще трае няколко седмици или месеца, докато цените спаднат достатъчно, за да бъде постигнат някакъв компромис за подновени ограничения на производството от ОПЕК+. Саудитска Арабия започна войната, като намали официалните продажни цени за април за всички сортове суров петрол до всички дестинации между 6 и 8 долара за барел. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 81
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.