И в Холандия се извиха опашки, но за... марихуана, министър моли хората да не се презапасяват

Пушачите на канабис, които са известни с пословичното си спокойствие, все пак се наредиха на опашки пред легалните кафетерии, където свободно се продава марихуана в Холандия. Десетките клиенти се презапасяват преди крайния срок, когато заведенията ще бъдат затворени за седмици. Кофи шоповете в Холандия, където се продава марихуана, са по-известни от Червените фенери. Между другото и секс клубовете затварят врати, заедно с всички барове и ресторанти. Същата е ситуацията в столицата Амстердам, както и в историческия университетски град Утрехт. Докато дни по-рано супермаркетите бяха обсадени с хора, които се опитват да прибират тоалетна хартия и тестени изделия, внезапното обявяване на затварянето на кофи шоповете накара местните да се замислят за новите си приоритети - малко трева, пише АФП. Персоналът създаде отделни опашки за хора, които плащат в брой и за тези с банкови карти. Клиентите си поръчаха различни сортове с артистични имена като "Доктор", "Балон" и "Лилава мараня", преди вратите да се затворят. "Няма нищо лошо да имам за всеки случай щом ще сме вкъщи за дълго - под карантина", казва ирландка, представила се като Хана, докато се реди на опашката в Хага. "Буквално щом изгледахме пресконференцията с моя съквартирант се затичахме към кварталния кофи шоп и вече имаше 30 души наредени, а множество пристигаха!" Опашки имаше и в Рьормонд близо до границата с Германия, на фона на опасенията, че германското правителство ще затвори границите си с Холандия всеки момент. Редят се и хора, пристихащи от Франция, Австрия, Швейцария, Люксембург и Дания. Канабисът е незаконен в Холандия, но е декриминализирано притежанието на по-малко от пет грама (0,18 унции) на веществото от 1976 г, когато е приета така наречената политика на „толерантност“. Опашките с канабис се извиха, въпреки че здравният министър Бруно Бруинс отправи „спешен апел“ към холандците по време на пресконференцията в неделя, казвайки: „Не съхранявайте големи количества. Не е необходимо!" Премиерът Марк Руте ще направи днес и телевизионно обръщение към нацията. В Холандия вече са регистрирани 20 смъртни случая от болестта COVID-19 и 1135 инфекции. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.