Ограничителните мерки намалиха замърсяването на въздуха

Ограничителните мерки, въведени в големите градове в Европа заради новия коронавирус, са довели до по-ниски нива на замърсяване на въздуха, съобщава агенция Ройтерс. Градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт регистрират намаляване на средните нива на азотен диоксид в периода 5-25 март в сравнение със същия период на миналата година, показват изображения от сателита Сентинел-5. Този период съвпада с ограничителните мерки, които бяха въведени в много европейски страни и доведоха до намаляване на трафика - най-големият източник на азотен диоксид, както и до спад в производството на предприятия, излъчващи емисии с парников ефект. Новите изображения, разпространени от Европейската космическа агенция и анализирани от Европейския алианс за обществено здраве, показват променяща се плътност на азотния диоксид, който може да причини респираторни проблеми и рак. Изображенията, представени като карта, отразяват 20-дневни осреднени стойности, от които са изключени данните от дни, в които облаци намаляват качеството на информацията. Данните на Европейската агенция по околна среда показват подобна тенденция за периода 16-22 март. В Мадрид средните нива на азотен диоксид са намалели с 56 процента от седмица до седмица, след като испанското правителство забрани несъществените пътувания на 14 март. Европейският алианс за обществено здраве отбеляза обаче, че хората, които живеят в градове с мръсен въздух, са в по-голям риск от новия коронавирус, заради продължителното си излагане на замърсен въздух, което води до отслабване на имунната система и затруднява реакцията й на инфекции. Китай също регистрира намаляване на замърсяването с азотен диоксид през февруари, когато правителството наложи драконовски мерки в борбата с Ковид-19. В някои райони на Полша обаче нивата на азотен диоксид остават относително високи през март, вероятно заради преобладаващото използване на въглища за отопление, посочва Ройтерс. Замърсяването на въздуха отнема преждевременно около 400 000 живота всяка година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 64
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 72
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 84
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 90
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 82
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: