Нов отчет определя „най-големия риск“ за човешкото здраве и това не е коронавирусът

  • 30 Юли 2020
Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота на всеки мъж, жена и дете на Земята с близо две години. Според експертите лошото качество на въздуха е "най-големият риск за човешкото здраве". Индексът за качество на въздуха показва, че докато светът се опива да намери ваксина, за да овладее пандемията на COVID-19, замърсяването на въздуха ще продължи да води до по-кратък и по-нездравословен живот за милиарди хора по целия свят. Индексът свързва количеството на замърсяващите прахови частици - главно от изгарянето на изкопаеми горива - с тяхното въздействие върху човешкото здраве. Той установи, че въпреки значителното намаляване на праховите частици в Китай - някога една от най-замърсените страни в света - общото ниво на замърсяване на въздуха остава стабилно през последните две десетилетия. В страни като Индия и Бангладеш замърсяването на въздуха е толкова тежко, че сега съкращава средно продължителността на живота в някои райони с близо десетилетие. Авторите на изследването заявяват, че качеството на въздуха, който много хора дишат, представлява много по-висок риск за здравето от COVID-19. "Въпреки, че заплахата от коронавируса е сериозна и заслужава вниманието, което получава, ако се обърне внимание на сериозността на проблема със замърсяването на въздуха с подобна сила, би позволило на милиарди хора да водят по-дълъг и по-здравословен живот", заявява Майкъл Грийнстоун, създател на Индекса за качество на въздуха. Близо една четвърт от световното население живее само в четири страни от Южна Азия, които са сред най-замърсените - Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан. Тези групи население ще имат средно с пет години по-кратък живот, след като са изложени на нива на замърсяване с 44% по-високи от преди 20 години.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 320
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 296
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 305
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 307
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 277
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.