« октомври 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Някои видове бактерии "пищят" когато умират, за да предупредят съседите си за опасност

 • 27 Авг 2020
Тези звуци не могат да се чуят, а са химически "аларми", които бактериите изпускат в момента преди да умрат - действие, познато като некросигнализация. Изследване върху този феномен е публикувано в списание Nature Communications. Чрез некросигнализацията бактериите съобщават на съседите си за наличието на смъртоносна заплаха и така спасяват основната част от колонията. Когато се сблъскат със заплаха като например антибиотик, химичните смъртни викове на бактериите може да осигурят на оцелелите достатъчно време да мутират така, че да станат резистентни, обясняват учените в новото изследване. Изследователи забелязват преди, че когато колониите се срещнат с антибиотик, около 25% от тях умират. Мъртвите бактерии сякаш предпазват оцелелите - те изглежда се изместват по-активно далече от антибиотиците след като част от тях са умрели, но не е ясно какво ги води в поведението им. В новото изследване учените наблюдават колонии E. coli докато взаимодействат с антибиотици, за да открият как мъртвите клетки помагат на живите. Мъртвите изпускат сигнални молекули, които се свързват с външната мембрана на живите клетки и след това те се преместват, което предполага, че веществото е дало информация за "извънредно положение", предупреждавайки живите бактерии за наличието на опасност. Но саможертвата на бактериите не само изпраща сигнал, тя активира и системата в мембраните на живите клетки, които "започват да изпомпват антибиотика навън", заявява Расика Харши, професор по молекулярна бионаука в Университета в Остин, Тексас и съавтор на изследването. Каскадата от гени, активирани от некросигнализацията, не само предпазва оцелелите части на колонията от антибиотиците, но и подобрява бъдещата резистентност към веществата, убили събратята им. Още повече, учените откриват, че субпопулациите в рояка са генетично променливи - някои са по-податливи на антибиотиците от други. Роякът бактерии може колективно да култивира различни субпопулации като еволюционна стратегия на оцеляване - ако нови антибиотици убият уязвимите членове на колонията, тяхната смърт ще помогне за предпазването на останалите. Тези открития предполагат, че в плътните бактериални колонии излагането на ниски дози антибиотици може дори да засили развитието на антибиотична резистентност - важно съображение в търсенето на стратегии за борба с бактериалните инфекции, допълва Харши. Източник: Live Science - 'Death screams' of swarming bacteria help their comrades survive antibiotic attacks

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Общината почиства речните корита и отоводнителни канавки

 • 21 Окт 2021
 • 47
Община Бургас продължава изпълнението на своята програма за намаляване на риска от бедствия и наводнения, като извършва почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност.

Отменят фестивала "Моето Черно море"”

 • 21 Окт 2021
 • 45
В Бургас влезе в сила последната заповед на министъра на здравеопазването по отношение на мерките срещу разпространението на КОВИД – 19. Съобразно това, част от активностите, включени в програмата на тридневния „Фестивал на младите в изкуството”, се отменят.

Емблематични места от Бургас влизат в четири филмови продукции

 • 20 Окт 2021
 • 153
Част от сцените на два пълнометражни филма с международно участие и два сериала са заснети на емблематични места в Бургас това лято. Героите им се разходиха по Моста, в Морската градина, около Морска гара Бургас, минаха по „Александровска“ и „Богориди“, пиха кафе на терасата на Културен център „Морско казино“, посетиха новия Център за съвременно изкуство и библиотека и обновения Културен дом НХК, споделиха романтиката на рибарско селище „Ченгене скеле“.

Класирането на кандидатите по Основната фаза на проект LIFE за преход към алтернативни форми на отопление

 • 20 Окт 2021
 • 143
Община Бургас изготви класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, замърсяващи околната среда.

“Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас”

 • 20 Окт 2021
 • 113
Велотон под патронажа на актрисата Гергана Стоянова ще се проведе на 24 октомври, неделя, от 11.00 часа в Бургас. Събитието е част от поредицата “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас”.