« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Някои видове бактерии "пищят" когато умират, за да предупредят съседите си за опасност

Тези звуци не могат да се чуят, а са химически "аларми", които бактериите изпускат в момента преди да умрат - действие, познато като некросигнализация. Изследване върху този феномен е публикувано в списание Nature Communications. Чрез некросигнализацията бактериите съобщават на съседите си за наличието на смъртоносна заплаха и така спасяват основната част от колонията. Когато се сблъскат със заплаха като например антибиотик, химичните смъртни викове на бактериите може да осигурят на оцелелите достатъчно време да мутират така, че да станат резистентни, обясняват учените в новото изследване. Изследователи забелязват преди, че когато колониите се срещнат с антибиотик, около 25% от тях умират. Мъртвите бактерии сякаш предпазват оцелелите - те изглежда се изместват по-активно далече от антибиотиците след като част от тях са умрели, но не е ясно какво ги води в поведението им. В новото изследване учените наблюдават колонии E. coli докато взаимодействат с антибиотици, за да открият как мъртвите клетки помагат на живите. Мъртвите изпускат сигнални молекули, които се свързват с външната мембрана на живите клетки и след това те се преместват, което предполага, че веществото е дало информация за "извънредно положение", предупреждавайки живите бактерии за наличието на опасност. Но саможертвата на бактериите не само изпраща сигнал, тя активира и системата в мембраните на живите клетки, които "започват да изпомпват антибиотика навън", заявява Расика Харши, професор по молекулярна бионаука в Университета в Остин, Тексас и съавтор на изследването. Каскадата от гени, активирани от некросигнализацията, не само предпазва оцелелите части на колонията от антибиотиците, но и подобрява бъдещата резистентност към веществата, убили събратята им. Още повече, учените откриват, че субпопулациите в рояка са генетично променливи - някои са по-податливи на антибиотиците от други. Роякът бактерии може колективно да култивира различни субпопулации като еволюционна стратегия на оцеляване - ако нови антибиотици убият уязвимите членове на колонията, тяхната смърт ще помогне за предпазването на останалите. Тези открития предполагат, че в плътните бактериални колонии излагането на ниски дози антибиотици може дори да засили развитието на антибиотична резистентност - важно съображение в търсенето на стратегии за борба с бактериалните инфекции, допълва Харши. Източник: Live Science - 'Death screams' of swarming bacteria help their comrades survive antibiotic attacks

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Спират движението по пътя „Рудник“ – Брястовец заради силен вятър и снегонавявания

  • 27 Ян 2021
  • 79
Община Бургас затваря временно пътя между квартал "Рудник" и село Брястовец. Шофирането там е опасно заради силен вятър и снегонавявания. Общински служители и почистваща техника са на място.

Култови цитати от BG филми ще четем това лято по бургаските пейки

  • 27 Ян 2021
  • 66
Дори и след най-мрачната зима бургаското лято винаги идва и градът става една от най-търсените дестинации у нас за почивка, забавление, спорт, рекреационен и културен туризъм. Общината мисли още отсега как да го направи още по-интересен за своите жители и гости.

ВиК ще подменя тръбите под приоритетни улици по искане на кмета

  • 27 Ян 2021
  • 86
На 14 януари кметът Димитър Николов поиска да бъде прецизиран и предварително обявен списък с предвидени за подмяна на тръби улици в годишния план на ВиК, за да бъде съобразена с него капиталовата програма на Община Бургас.

Общинският съвет даде зелена светлина за ремонт на медицински кабинети

  • 27 Ян 2021
  • 76
Общинските съветници подкрепиха докладни записки на кмета, свързани с подобряване на здравните и социални услуги в Бургас. Те дадоха съгласие общинска администрация да започне ремонт и подобряване условията на труд в медицинските кабинети в ДКЦ I, Белодробната болница и Центъра за психично здраве.

Общината извършва мащабно почистване на речни корита

  • 27 Ян 2021
  • 79
По разпореждане на кмета Димитър Николов се извършва мащабно почистване на речни корита и дерета от наноси, натрупани по време на интензивните валежи през този месец.