« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част от изследванията за ползата от нискоенергийните безалкохолни за килограмите ни. В същото време интересът на потребителите към напитки без калории расте. В стремежа да се храним по-здравословно, все по-често избираме напитки без захар. През последната година три четвърти от предлаганите безалкохолни у нас са нискокалорични или без никакви калории. Според проучвания на различни учени обаче децата, които пият диетични напитки, не успяват да намалят калориите си за деня. А при възрастните - изкуствените подсладители, които заместват захарта, засилват желанието за сладки храни. Напитки със сладък вкус и обещание за малко или нула калории привличат потребителите от щандовете на всеки хранителен магазин. В търсене на по-здравословни храни и напитки за трапезата семейството на Лъчезар също предпочита безалкохолните без захар. Ежедневно не присъстват толкова често в менюто ни, по някой път позволяваме - имам малка дъщеря - 4 клас - и е неизбежно да не даваме да пие и такива напитки. Опитваме се да търсим с подсладители, разказва Лъчезар Африканов. Заедно с Лъчезар купуваме безалкохолни от двата вида - със и без захар. И сравняваме етикетите. В напитката, обявена като диетична, калориите са нула. А захарта е заменена с подсладител. Според етикета на другата: имаме 56 грама захар в 500 мл-вата бутилка. Предизвикателството е, че ние не знаем винаги тези заместители дали са най-доброто. В момента говорим традиционно, че захарта е много вредна, но всъщност ние реално не знаем какво поглъщаме през тези подсладители. Рискови са от гледна точка на липсата на информация, посочва Лъчезар. Какво има в безалкохолните напитки се следи в лаборатории. Изпитваме съдържанието - първо в обикновена безалкохолна напитка: „Тук основният въглехидрат е или захар или фруктозо-глюкозен сироп, който се използва", заяви Иван Гивечев, химик в лаборатория. А след това и в такава, обявена като диетична. Тук изпитването потвърждава, че няма добавена захар. Но има редица изкуствени подсладители, които са упоменати и на етикета: "Вместо захар и фруктозо-глюкозен сироп се използват различни подсладители - най-вече ацесулфан К, захарин и аспартам", посочва химикът.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 185
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 225
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 238
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 240
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 215
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение