Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част от изследванията за ползата от нискоенергийните безалкохолни за килограмите ни. В същото време интересът на потребителите към напитки без калории расте. В стремежа да се храним по-здравословно, все по-често избираме напитки без захар. През последната година три четвърти от предлаганите безалкохолни у нас са нискокалорични или без никакви калории. Според проучвания на различни учени обаче децата, които пият диетични напитки, не успяват да намалят калориите си за деня. А при възрастните - изкуствените подсладители, които заместват захарта, засилват желанието за сладки храни. Напитки със сладък вкус и обещание за малко или нула калории привличат потребителите от щандовете на всеки хранителен магазин. В търсене на по-здравословни храни и напитки за трапезата семейството на Лъчезар също предпочита безалкохолните без захар. Ежедневно не присъстват толкова често в менюто ни, по някой път позволяваме - имам малка дъщеря - 4 клас - и е неизбежно да не даваме да пие и такива напитки. Опитваме се да търсим с подсладители, разказва Лъчезар Африканов. Заедно с Лъчезар купуваме безалкохолни от двата вида - със и без захар. И сравняваме етикетите. В напитката, обявена като диетична, калориите са нула. А захарта е заменена с подсладител. Според етикета на другата: имаме 56 грама захар в 500 мл-вата бутилка. Предизвикателството е, че ние не знаем винаги тези заместители дали са най-доброто. В момента говорим традиционно, че захарта е много вредна, но всъщност ние реално не знаем какво поглъщаме през тези подсладители. Рискови са от гледна точка на липсата на информация, посочва Лъчезар. Какво има в безалкохолните напитки се следи в лаборатории. Изпитваме съдържанието - първо в обикновена безалкохолна напитка: „Тук основният въглехидрат е или захар или фруктозо-глюкозен сироп, който се използва", заяви Иван Гивечев, химик в лаборатория. А след това и в такава, обявена като диетична. Тук изпитването потвърждава, че няма добавена захар. Но има редица изкуствени подсладители, които са упоменати и на етикета: "Вместо захар и фруктозо-глюкозен сироп се използват различни подсладители - най-вече ацесулфан К, захарин и аспартам", посочва химикът.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 61
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 51
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 44
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 59
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 197
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.