Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи основни насоки за промяна на модела на здравната система. "Искаме да поставим началото на промяна. Здравната система може да работи по-добре. Постигнали сме необходимото съгласие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да стартират промени върху сегашния Национален рамков договор", посочи той по време на съвместен брифинг с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския лекарски съюз (БЛС). Служебният министър обясни и какви точно промени предлага: „На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 г. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят“, обясни Кацаров. Друга тема, която е била обсъдена с НЗОК и БЛС, е за промени в цените на медицинските услуги. „Много от тях са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки“, посочи министърът и допълни: „Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти“. Той посочи още, че трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. „Трябва да можем да реагираме и да променим правилата, по които работим. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент“, каза още той.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 44
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 64
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 69
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 81
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 50
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.