« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Сауната предпазва от хипертония

За здравите хора в младежка и средна възраст въздействието на сухата пара от сауната е толкова ефикасно средство за профилактика срещу хипертония, колкото и физическите натоварвания в спортната зала, твърдят учени от Университета в Източна Финландия в статия, публикувана в онлайн изданието American Journal of Hypertension. В продължение на 22 години финландските учени наблюдавали 1621 мъже, чиято възраст в началото на наблюдението била под 45 години. В изследването били включени само абсолютно здрави мъже, без сърдечно-съдови проблеми. Всички участници информирали редовно учените за честотата на посещенията в сауна. В зависимост от тези показатели, участниците били разделени на три групи: в първата влезли тези, които посещавали сауна само веднъж седмично, във втората – тези, които ходели на сауна по 2-3 пъти седмично и в третата група влезли всички привърженици на сухата пара, които посещавали сауна между 4 и 7 пъти седмично. Анализът на заболеваемостта от артериална хипертония, който учените провели в края на изследването показал, че 15,5% от участниците развили хипертония. Едновременно с това било установено, че рискът от поява на хипертония при участниците от третата група бил с 46% по-нисък от този в първа група, а при участниците от втора група развитието на това опасно заболяване бил с 24% по-ниско. Учените установили още, че редовното ползване на сауна намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, риска от внезапна сърдечна смърт и смърт по каквито и да е други заболявания. Възможно е вероятността от развитие на сърдечни болести и заболявания на кръвоносните съдове да се е понижил именно вследствие намаления риск от хипертония, смятат те. po-zdravidnes

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 177
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 198
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 166
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 203
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 177
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.