Учени предупреждават: Мазната риба не е за диабетици

Тези, които ядат често мазна риба, рискуват да развият диабет тип 2 четири пъти в повече от останалите, предупреждават френски учени. Мазната риба, като скумрията и сьомгата се препоръчва от лекарите като супер храна за предотвратяване на ракови заболявания и депресии. Тя е богата на Омега 3 полиненаситени мастни киселини, които са необходими за здравето и мозъка. Освен това те препятстват развитието на възпаления в главния мозък, сърдечно-съдови заболявания, както и заболявания на други жизненоважни органи. Херингата е препоръчително да се приготвя на грил – така е хем по-вкусна, хем по-полезна. В процеса на изследването се изяснило обаче, че злоупотребата с такава полезна риба води до лоши последствия. Сред 1990 души, участващи в изследването на френските учени имало и такива с рискови фактори, свързани с рак и други основни неинфекциозни заболявания. Освен това 50% от участниците били предразположени към диабет, а 74% от жените - с наднормено тегло. Резултатите от изследването показали, че употребата на повече от 4 порции мазна риба седмично повишават с 25% риска от развитие на диабет тип 2. Истинската диетична риба е ципурата – в 100 г от месото й се съдържат само 105 калории. Ние не настояваме хората да се откажат от употребата на мазна риба, но препоръчваме да спазват допустимия обем за диетата си, коментира резултатите от изследването д-р Тай Фагерази от Университета Париж-Сакле. po-zdravidnes.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 95
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 104
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 108
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 143
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 121
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.