Безплатно изследване на кръвна захар в УМБАЛ

Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се проведе в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“. От 8 ноември всеки вторник и четвъртък до края на месец ноември хора от рискови групи могат да измерят безплатно кръвната си захар и да се консултират със специалист-ендокринолог. Кампанията е посветена на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. Това хронично заболяване става все по-разпространено. 40% от хората не знаят, че имат диабет, а ранната диагностика би предотвратила сериозни усложнения, обясни инициаторът на кампанията – д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог. „Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците“, обясни тя. Всеки участник в кампанията може да изследва кръвната си захар безплатно. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително безплатно изследване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни изследвания е ограничен и те ще се раздават до изчерпване на количествата. За участие в кампанията е задължително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ „Св. Николай Чудотворец“). Записванията се извършват всеки делничен ден от 11 до 13 ч. до изчерпване на часовете. Кампанията е предназначена за хора, които нямат поставена диагноза диабет. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 112
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.