« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени излекуваха ХИВ за втори път от появата на СПИН

Учени излекуваха вируса на ХИВ, който причинява Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Това се случва за втори път от появата на болестта през 1981 г., пише вестник "Ню Йорк таймс". "Лондонският пациент", който избра да остане анонимен пред медиите, е претърпял трансплантация на костен мозък, след като заболял от лимфом на Ходжкин. Присадените му клетки били с мутирал CCR5 ген, който не позволявал вирусът на ХИВ да се "закрепи" към новите клетки, което довело до излекуването на болестта. Лекарите описват състоянието на пациента в момента като "дългосрочна ремисия", тъй като това е едва вторият случай на пациент, излекуван по този начин. Първият е т.нар. "Берлински пациент", който по-късно разкрива самоличността си - 52-годишният Тимъти Рей Браун. При него ХИВ бил излекуван по същия начин - след трансплантация на костен мозък с цел да бъде излекуван рак. Трансплантацията била изключително тежка и довела до много усложнения за Браун, като в един момент бил в медицинска кома и почти не загубил живота си. До момента учените не можеха да възпроизведат този ефект в други пациенти с ХИВ. При "Лондонският пациент" обаче процедурата преминала много по-безпроблемно. Той получил донорският костен мозък през месец май 2016 г., като спрял да приема поддържащите лекарства за ХИВ през септември 2017 г. До момента няма промяна в ХИВ статуса на пациента - нещо, което без постоянно лечение е невъзможно в момента. Последващите изследвания показали, че присадените имунни клетки унищожили рака в тялото и напълно заместили болните от ХИВ. Участващите във важното изследване са установили до момента 22 хил. донора с подобни мутирали клетки на костния мозък. Мутацията, която се оказва резистентна на ХИВ е кръстена "делта 32". До момента общо 38 души с ХИВ са получили трансплантации от такива пациенти. "Лондонският пациент" е 36-ти в списъка. 19-тият в списъка - "Дюселдорфският пациент" не приема поддържащите лекарства за ХИВ вече четири месеца. "Изпитвам чувство на отговорност да помогна на лекарите да разберат как са ме излекували, за да успеят да повторят ефекта", коментира в имейли с "Ню Йорк таймс" "Лондонският пациент". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 101
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 116
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 130
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 145
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 118
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение