ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Страх от хората. Как да се справим със социофобията?

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Страх от хората. Как да се справим със социофобията?

Катя ПЕНЕВА: Усещането за неудобство води до потискане на истинските чувства

Често се опитваме да анализираме хората, да ги поставим в рамка, за да можем по-лесно да си сътрудничим с тях. И това е напълно естествено. Може би и вие сте се срещали с личности, които са отлични специалисти, водещи професионалисти в своята област и въпреки всичко водят твърде затворен и самотен начин на живот. Перфектни в своята работа и твърде стеснителни, неразговорливи, те избягват всякакви контакти. Може би това е мъжът, в който сте се влюбили? Толкова е скромен и притеснителен, че се чудете как да го поканите на кафе?
Не само това, усещате, че когато си пишете в социалната мрежа или си говорите по телефона ви се струва, че човекът до вас не умее да изразява добре своите мисли, не показва емоциите си и усещате, че не ви се удава да подхванете смислен разговор с него. Усетил вашето недоумение, човекът от отсрещната страна се чувства още по-неудобно и предпочита да се затвори в своята кутийка, вместо да води разговор с дама, която изпитва видим интерес към личността му.
Психолозите твърдят, че такива хора не са изградили умения за общуване, липсва им социална интелигентност. Въпреки видимите дефицити, на пръв поглед това не би било проблем за тях да изграждат хармонични отношения с другия пол. Тe ще бъдат щастливи, ако бъдат приети и разбрани точно такива, каквито са. В никакъв случай липсата на социална интелигентност не може да бъде фактор, който да ограничава общуването в двойката. Много от тези хора си избират партньори, които са социално комуникативни и гъвкави. По този начин те успяват да компенсират своите дефицити и да се чувстват добре заедно.
Има хора, на които не им е приятно да говорят с непознати и избягват нормалните обществени дейности, които ги поставят на показ. Това усещане за неудобство води до потискане на истинските чувства. Те не желаят да бъдат забелязвани и се притесняват да показват своите способности и таланти. Чувстват се много неловко и реално сами се изолират от външния свят. Има немалко артисти, студенти, певци, които изпитват страх от публични изяви. Когато се положат съзнателни усилия, човек може да се справи с тази тревожност и в такива случаи не можем да говорим за болестно състояние или за отклонение от нормите, а за обикновено временно безпокойство.
За социофобия става въпрос в случаи, в които човек не може да говори и когато губи контрол върху своя силен страх, вцепенява се, получава сърцебиене и задух. Не са много хората, които имат такива преживявания, но всичко, което е в сферата на социалните умения, може да се надгради и компенсира. Стига човек да иска това. Страшното е когато сами си слагаме ограничения и се опитваме да се самодиагностицираме. Не само се оправдаваме пред себе си, но и по този начин губим много ценни приятелства и хора, които биха обогатили живота ни и биха ни накарали да се чувстваме щастливи.
Много често страхът от хората изразява недоверие в собствените ни възможности, но това е предизвикателство, върху което ежедневно бихме могли да работим и развиваме. Страхът да не бъдем отхвърлени е най-големият враг на всяко едно начинание. Ако за малко усетим, че няма нищо по-хубаво от това да водим пълноценен живот, споделен с близки и приятели, бихме могли да преодолеем всяка преграда, която се изправя пред нас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 282
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 248
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 242
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 259
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 250
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.