Лекарите: Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат права на пациентите

Не само бизнесът, но и личните лекари са притеснени от въвеждането на новата системи на касовите апарати. Причината - могат да нарушат правата на пациентите, защото данъчните ще имат достъп до здравните досиета на пациентите, а при повреда на софтуера, трябва да преустановят работа. Това е позицията е на Българския лекарски съюз и на Сдружението на семейните лекари. "Неприемливо е лекарските кабинети да бъдат приравнени с търговски обекти", каза по bTV д-р Николай Брънзалов - Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той не вижда какво налага промяната в лечебните заведения. "В тази наредба има много неща, които ни смущават, по простата причина, че чисто търговски еквилибристики са пренесени в медицинската практика", допълни д-р Брънзалов. "С този нов софтуер ще може да се проверява т. нар. складова наличност. Ние нямаме друга складова наличност освен електронните здравни досиета на българските граждани", допълни той. "Ние не сме магазини. Нашата складова наличност това са медицинските досиета на нашите пациенти и не бихме желали някой да има достъп до медицинското досие на пациентите", коментира и общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред БНТ. Лекарите са категорични, че има риск от изтичане на информация, защото одиторският профил, който би получил служител на НАП за този софтуер, му дава възможност да види абсолютно всички данни. Освен това - при положение, че по някакъв начин се получи повреда или липса на връзка, лекарите трябва да преустановят работа, смята д-р Брънзалов. По думите му до момента няма обяснен авариен режим какво ще се прави, ако това се случи. "Ние сме за подобряване на фискалния контрол, но наредбата в този вариант е неприложима в медицинската дейност в България", отбеляза д-р Николай Брънзалов. Личните лекари настояват за допълнителни разговори с НАП. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 135
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 130
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 136
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 334
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 298
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас