Всеки пети умира заради нездравословно хранене

Една пета или 11 милиона смъртни случая по света през 2017 г. са били свързани с нездравословно хранене, изобилстващо от сол, захар и преработено месо, допринасящо за сърдечносъдови заболявания, рак и диабет. Проучване, обхванало 195 страни, показва, че пропорцията на свързаните с неправилното хранене смъртни случаи е най-висока в Узбекистан и най-ниска в Израел. САЩ заемат 45-о място, Великобритания - 23-то, Китай - 140-о, Индия - 118-о, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет", пише БТА. Осреднената консумацията на здравословни храни като ядки, семена, мляко и пълнозърнести продукти е твърде ниска. Хората същевременно консумират големи количества напитки с добавена захар, преработено месо и сол. В резултат на това един на всеки пет смъртни случая през 2017 г. е бил свързан с лошо хранене. Проучването Глобалното бреме на болестите проследява тенденциите в храненето от 1990 до 2017 г. по 15 показателя. Крис Мъри, директор на Института за оценка на здравето към Вашингтонския и ръководител на проучването, отбелязва, че докладът потвърждава това, което мнозина мислят от години. "Нашата оценка показва, че основните рискови фактори за здравето, свързани с храненето, са прекомерната консумация на натрий и недостатъчната консумация на здравословни храни като пълнозърнести продукти, плодове, ядки, семена и зеленчуци", казва Мъри. Изследването показва, че хората консумират само 12 процента от препоръчителното дневно количество ядки и семена - средно 3 грама на ден, вместо 21 грама. Консумацията на напитки с добавена захар надвишава препоръчителната с над десет пъти. Експертите напомнят, че храненето, изобилстващо от сол, захар и "лоши" мазнини е известен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет и много видове рак. Глобалната диета също включва по-малко от четвърт от препоръчителното количество пълнозърнести продукти - средно 29 грама дневно, вместо 125 грама, и почти двойно над препоръчителното количество преработено месо. Според изследване, публикувано през януари, идеалната диета за доброто здравето на хората и планетата набляга на удвояването на пълнозърнестите продукти, варивата, ядките, плодовете и зеленчуците, намаляването наполовина на червеното месо и добавената захар, и ограничаването на рафинираните въглехидрати. Сред свързаните с нездравословното хранене 11 милиона смъртни случая през 2017 г. близо 10 милиона са в резултат на сърдечносъдови заболявания, около 913 000 - на рак, и близо 339 000 - на диабет тип 2. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 121
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 132
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 114
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 152
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 106
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.