« декември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Съвършената жена – домакиня или доказан специалист?

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и любовен психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.


Въпросът днес: Съвършената жена – домакиня или доказан специалист?


Катя ПЕНЕВА, любовен психотерапевт: Опитваме се да вървим все по-боси и отчуждени, но съвършени по замръзналата повърхност на личния си живот


Отпивам на глътки от портокаловия сок, а в разговора ми с приятелки усещам тъга. Млади и красиви, успели жени, а в усмивката на всяка една усещам горчивия вкус на кафето. Малко самотни, толкова нещастни и все повече реализирани - всяка в своята област доказан специалист. Мислите ми препускат назад в легендите, в съня на заспалия Адам, който бленува за своята любима, а Бог създава от реброто му невяста, за да бъдат заедно, за да са една плът и в един дух. Днес вън от рая на божественото битие се опитваме да вървим все по-боси и отчуждени, но съвършени по замръзналата повърхност на личния си живот. Стараем се да сътворим своя идеален образ,с който да стоплим душите си и да анестезираме болезнените рани по измръзналите си ходила.
- Знаеш ли какво е да си идеалната жена в този живот? - питат ме те. И след паузата на всяка дума преживявам вината на бремето, което са поели хиляди жени, за да придадат смисъл на живота си или за да угодят на собствените си съпрузи. В съзнанието ни като пиявица се е впила мъчителната мисъл, че едва след като изкачим всички върхове на личния си живот ще бъдем щастливи, желани и най-после обичани. Никоя от нас сякаш не допуска, че може да бъде негримирана или облечена в дрипите на собственото си несъвършенство. Като деца искахме да сме послушните момичета, да повиваме прилежно куклите си и да им пеем приспивни песни, а в ежедневието на социалистическия реализъм бабите учеха внучките си да бъдат добри домакини, а бащите ни – да бъдем смирени съпруги. Майкте ни през сълзите ни молеха да не повтаряме техните грешки, да следваме порива на душите си и преди всичко да бъдем свободни и независими. Но как?
В онези времена беше по-достойно да влезеш в утъпкания коловоз на регламентирания от обществото образ на съпруга и майка, отколкото да си личност, облечена в пола. И много от нас последваха естествения кръговрат на живота, за да се влеят в празнотота на задължителната си биологична програма. Днес все още млада, неостаряващата душа на българката в средна възраст катери пътя по своята Голгота на личностностно израстване, за да пречупва веригите на собствените си ограничения и тези на обществото.
Често ми пишат мъже, които ми споделят, че харесват, красиви, смели, независими и интелигентни жени. Образът на съвършенството в представата на разведения мъж оформя новата визия на желаната българка, която за да се научи да оцелява в еднолентовото платно на многопосочния автомобилен трафик, многократно е преживяла катастрофите с благородните, пожелателни ценности, които е трябвало да направят от нея удобната жена. Загубихме се по-пътя, често смазани от раните на поредното житейско произшествие. Мнозина жени избраха да застанат в ъгъла на свирепия живот, за да избегнат предстоящите удари. Други от тях се наситиха от трудностите, изплашиха от бурите и студения вятър, който бележи с бръчки и трасира новите пътища на ярката личност. Иззидаха от страховете си стени и се скриха зад тях, за да останат блудникави. А тези от нас, които се осмелиха да потеглят в бурите, се превърнаха в горчиви, независими, смели, интелигентни и все повече недостижими за мъжете, които останаха на сушата на житейския си комфорт.
Но макар и пожелавани, ние предпочитаме да запазим дистанцията на пространството помежду си, в което избираме да следваме личните си измерения, вместо да създаваме връзки, в които да бъдем обезличавани, мачкани или още по-лошо - необичани. Някои ги наричат златотърсачки, продажни, егоистки. Ще ги нарека огнени жени, нестинарки, които всеки ден изгарят в собствения си огън, за да намерят любовта на светеца Константин. Тези, които искат да приютят неизваяното си съвършенство в душата на някой нежен и обичащ ги мъж. Такъв, който да ги приеме и заобича не като своя собственост, а като ураган, като дъжд от горчиво биле, което ще напоява съвместния им живот и ще придава смисъл на дните им, без да заключва любовта им в клетка. И все повече желанието ни да бъдем обичани ще се превръща в измерение, в което да сме любими, трябва да не сме съвършени, но независими, реализирани и мъже и жени, които да шофират в своята собствена лента на многопосочното движение на личното си измерение.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

0 #3 Николай 19-04-2019 07:48
Горд съм, че със скромния си коментар допринасям за възхода на един нов "блудникав" Балан!
,
Отговор
0 #2 Николай 18-04-2019 10:02
Велика, недостижима, ... Несравнима!
Думите на Катя като топли капки пролетен дъжд напояват зажаднелите за любов сърца. Пиши, Музо, пиши..... Хиляди изсъхнали мъжки души, копнеем за благодатната ти влага!
Отговор
-1 #1 Виктор 14-04-2019 09:48
Дори и знаменитият професор Балан би завидял на това невероятно словотворчество. БЛУДНИКАВА - каква магична асоциация на блудкава, блудна, никаква, луднала блондинка! Колко точен автопортрет на авторката!
Отговор

Най-четени

Съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов заради трибагреника

  • 06 Дек 2019
  • 1
  • 192
Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава". Причината е използваното като символ на партията знаме.

Честито на новите почетни бургазлии

  • 06 Дек 2019
  • 161
На днешната тържествена никулденска сесия на местния парламент своите отличия получиха редица бургазлии със заслуги към своя град и обществото.

Повишение на температурите от утре

  • 06 Дек 2019
  • 150
Днес над много райони на страната ще остане облачно и мъгливо. Не са изключени и съвсем слаби подинверсионни превалявания от снежни зърна и кристали. Температурите в низините ще бъдат от 2 до 7 градуса, в източните райони до около 9.

Честит Никулден, бургазлии!

  • 06 Дек 2019
  • 148
Честит Никулден! Този празник винаги е специален за нас, хората от Бургас. Ние не отбелязваме 6-ти декември само като ден от календара, а го очакваме с нетърпение и честваме с много настроение и любов. Това е денят, към който всички ние изпитваме особен сантимент, защото изразяваме обичта си към родния град.