« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Германци създадоха прозрачни човешки органи

Учени в Германия създадоха прозрачни човешки органи, като използваха нова технология, която открива пътища за триизмерно принтиране на части от човешкото тяло, като например бъбреци за трансплантация, предаде Ройтерс. Екип под ръководството на турския учен Али Ертюрк от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен разработил технология, която използва разтворител, за да създаде органи, като прозрачни бъбреци или мозъци. След това органът е подложен на лазерна сканираща микроскопия, за да може учените да уловят цялата структура, включително кръвоносните съдове и всяка клетка на съответното й място. По този начин учените напечатват "скелето" на органа. След това запълват триизмерния принтер със стволови клетки, които функционират като мастило и са инжектирани на правилното място, създавайки функционален орган. Докато триизмерно принтиране вече е използвано за производство на резервни части в индустрията, Ертюрк увери, че получените резултати са крачка напред към триизмерно принтиране в медицината. "Досега на триизмерно принтираните органи липсваше детайлна клетъчна структура, защото са базирани върху изображения на компютърната томография. Сега можем да видим къде се намира всяка клетка в прозрачните човешки органи и да направим точно копие, използвайки технология за триизмерно биопринтиране, за да създадем реален функциониращ орган. Смятам, че сега сме много по-близо до създаване на реален човешки орган", разказва Али Ертюрк. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 153
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 149
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 149
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 139
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 164
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.