ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Драматичните промени в живота ни ни помагат да станем по-силни и устойчиви

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и любовен психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: За страданието, любовта и смисъла на живота - размисли навръх Възкресение

Катя ПЕНЕВА: В болката си оценяваме истинската стойност на доброто в живота си

Печено агнешко, домашни козунаци, шарени яйца. Днес все повече се интересуваме от това, което можем да изконсумираме отколкото от това, което преживяваме. Пътят към Голгота е само част от християнската ни традиция, а възкресението му отдавна не трогва закоравелите ни души. Нали той умря за нас, за какво пък и ние да се мъчим? Колкото и да омаловажаваме негативните си чувства и преживявания, обличайки ги в пиршество на телата си, поредната чаша алкохол няма да ни направи по-щастливи. Тъкмо обратното, ще ни накара да се замислим за онова, от което най-много се нуждаем. От щастие? Не, от страдание, от най-страшното и най-болезненото, от най-тежкото, това, което не слагаме на масата, а таим в душите си. Всички религии ни учат, че само ако успеем да преминем през премеждия и физическа болка, ще можем да се пречистим, но без някой да обяснява какво точно означава това.
Нашето страдание е неразделна част от живота ни и е точно това, което ни дава пространство, за да трасира непознати пътища, до които съзнанието ни трудно би достигнало, ако преживявахме само наслада. Именно в болката си оценяваме истинската стойност на доброто в живота си, отсяваме излишните си, ненужни тревоги, фокусираме се върху това, което ни е истински значимо. Винаги копнеем за онова, което не се е сбъднало, за пропуснатото, за това, което не ни дава мира и притиска душите ни като цвете под камък. Нашето крехко стръкче, което иска да порасне в нас, за да намери светлина, да намери живот и да разпръсне ухание, но пространството около него е ограничено. И тогава напрягаме мишци, за да направим от невъзможното възможно. Никога не бихме приветствали болката си, но бихме се опитали да я победим, а ако се появи, ще я и заличим. Но ако сме в състояние и имаме достатъчно вътрешен ресурс, то ние ще можем да я трансформираме в радост, отъждествявайки се като гостоприемни господари на неизбежното в живота си. Ще бъдем твърде недостатъчни и ненужни, ако живеехме единствено в лицемерието на щастливото си изобилие. Именно нашите негативни преживявания ни доближават до хората около нас и ни правят по-съпричастни към живота им. Карат ни да бъдем по-чувствителни. Веднъж изстрадали своето, ние разбираме за чуждото нещастие и го приемаме като наше. Само така усещаме колко сме еднакви и преходни в живота си и колко много се нуждаем един от друг.
Ние винаги живеем в бъдещето и желаем да знаем какво е то. Именно драматичните промени в живота ни ни помагат да станем по-силни и устойчиви. Замисляме ли се колко сме противоречиви понякога? Ние се опитваме да подобрим бита си усвоявайки нови знания и усъвършенствайки живота си, за да намалим болката си, а не за да я изваем в шедьовър. Готови сме да пропилеем страданието си, да го разменим за щастие. Но всяко негативно наше преживяване е нашата инвестиция напред в живота, и то трябва да ни донесе изобилие. Трябва да ни научи да оставаме верни на себе си и на принципите, които изповядаме.
Това не е просто вярата ни в Бог и предстоящото Възкресение, а в свободата на мисленето ни, което след всяко ново изпитание дава ново пространство за растеж. Трудностите в живота ни усилват силата ни, когато успеем да създадем от тях добра основа за растеж. То, нашето страдание, е като бодливия кактус, с който трябва да се храним и напояваме дните си, когато вървим през безводната пустиня. Дори и душите ни да прокървяват от страдание, ние знаем, че се нуждаем от маната в острия бодил, защото тя ни държи все още живи. Съзнателно или не, ние обичаме страданието и се нуждаем от него и то ще остане на земята, за да придава стойност на дните ни.
-Татко обичам те като солта - беше възкликнала малката принцеса. Не, обичайте се като страданието в живота си и нека се наслаждаваме на взаимната си любов, но само когато успеем да възкръснем през изпитанията си за нея.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 90
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 85
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 91
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 392
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 364
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.