Блестящата физическа форма пази от рак

При свръх издръжливите хора рискът от рак на белия дроб се намалява със 77%, а ракът на червата - с 61%, сочат резултатите от широкомащабно проучване на учени от Медицинския университет „Джон Хопкинс“, публикувани в списание Cancer. Изследователите анализирали данни за почти 50 хиляди души от двата пола. Всички тези хора преминали тестове между 1991 до 2009 г. за определена тяхната кардиореспираторна издръжливост - способността на сърцето, белите дробове и мускулите да издържат на продължително физическо натоварване. По време на тестването възрастта на участниците била между 40 до 70 години и нито един от тях не е имал рак. Наблюденията за здравето на тези хора продължило средно около осем години. Изчисленията показват, че рискът от развитие на белодробен рак при участниците с максимална кардиореспираторна издръжливост са намалели със 77%, а рискът от развитие на рак на дебелото черво и ректума - с 61%. Според учените, редовните упражнения помагат за нормализиране на дейността на имунната система, като по този начин намаляват нивото на възпаление в организма. А това от своя страна намалява риска от неконтролирано клетъчно делене, водещо до образуването на злокачествени тумори. po-zdravidnes.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 157
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 150
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 156
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 355
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 320
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас