« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Експерт: При буря с мълнии избягвайте дърветата и стойте със събрани крака

Едно от безопасните места при буря с мълнии е автомобилът, защото гумите на колата са изолатор. По принцип съветът е да се стои далече от отделно стоящи дървета и със събрани крака, това заяви експертът по защита срещу мълнии инж. Радослав Калчев по bTV. За мълнията, паднала в центъра на Пловдив при продължителните валежи в града и изпепелила дърво, той коментира, че е обичайно явление. По думите му тя не е била от най-мощните, но все пак има сила на удара, която може да бъде сравнена с удар от влакова композиция. "Дървото не се е подпалило, защото мълнията е преминала около него, но не се е освободила там", каза експертът. Инж. Калчев обясни, че мълниите се разделят най-общо на: земя-облак, облак-облак или облак-въздух. "Нас, хората, ни интересуват тези, които са земя-облак, а пилотите на самолети - облак-облак", уточни той. Явлението суха мълния се появява най-често при горски пожари. Кълбовидната мълния пък е слабо изследвана. "Тя е рядък феномен и е изключително опасна - при допир с твърдо тяло се взривява, защото енергията се освобождава", разясни още Калчев. Основно правило е по време на гръмотевична буря да се избягват открити места в полето или планината. Предмети като мобилни телефони и чадъри привличат мълниите и са опасни при лошо време с гръмотевици, припомнят още специалисти. Почти 100 000 мълнии са били регистрирани в Югоизточна Европа за последните 24 часа. Около една трета от тях са били на територията на нашата страна - в следобедните часове в понеделник, съобщи Нова телевизия. Преди няколко дни пък овчар беше поразен от светкавица в благоевградското село Полена. Мъжът оцеля и беше настанен в болница без опасност за живота. И за днес синоптиците предвиждат опасни валежи и градушки в половин България. Предупреждението е в сила за областите: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София, София-област, Ловеч, Габрово, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Заради обилните валежи и наводнения община Опан остава в частично бедствено положение. Обстановката в Ловешка област вече е спокойна, но снощният проливен дъжд е довел до наводнения на складове в Северната индустриална зона. Тепърва ще се изчисляват нанесените щети и ще се отводняват къщи и дворове. Няма пострадали хора. Нивата на реките Искър, Осъм, Тунджа и Марица са се повишили вследствие на интензивните валежи през изминалата нощ, но няма опасност от преливания и излизане от речните корита, успокои все пак Илиана Тодорова от Дирекция "Управление на водите" към Министерството на околната среда и водите. Пред БНР тя допълни, че язовирите имат свободни обеми и не се налага контролирано изпускане. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 129
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 155
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 164
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 179
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 153
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение