Хронично болните ще подновяват документите си за лекарства само веднъж годишно

Предвижда се удължаване на максималния срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение, което се поема от НЗОК. Протоколите за медикаменти по каса ще важат за срок до 1 година, а не до 6 месеца, както е сега, съобщи bTV. Промяната, която засяга хиляди болни от диабет, астма, множествена склероза, ревматологични заболявания и др., ще облекчи положението им, като намали събирането на документи и ходенето по лекарски комисии. На хората се налага на всеки 6 месеца да пътуват, за да се явят на комисия. Тези, които не са от градовете с комисии, им се налага да вземат поне два дни отпуск, за да се явят на комисия, сподели Боряна, която е на скъпоструващо лечение по каса и два пъти в годината подновява протоколите за терапията си. От догодина протоколите ще са валидни максимум година и това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти. В момента около 200 хил. души вземат лекарства с протокол. "Разбира се, няма да се отнася до всички диагнози, а само до някои, тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано", коментира д-р Боряна Алексиева, директор на "Договаряне на лекарствени продукти, медицински изделия и отстъпки" в НЗОК. Уточнява се срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по каса на хронично болните. Кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп - на най-ранната възможна дата. Болкоуспокояващите, които съдържат "Трамадол" в комбинация с друг продукт, минават на зелена рецепта, т.е. на по-строг режим на предписване. Аптеки, които нямат лиценз за упойващи и психотропни лекарства, няма да могат да отпускат и конкретните болкоуспокояващи. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 283
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 261
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 268
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 300
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.