« декември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи за любовта и другите неща от живота: Кога идва старостта?

Катя Пенева, психолог и психотерапевт: Старостта е избор


Целият живот е едно вълнуващо пътешествие. От малки са ни учили, че всичко си има начало и край, раждаш се и умираш, а в този кратък промеждутък трябва да свършиш толкова много неща, че времето сякаш не ти достига. Когато бях малка, моята баба ми разказваше, че когато си млад, с всеки изминат ден растеш и се развиваш, а когато остарееш – слизаш надолу и се смаляваш. Според тези общоприети правила да остаряваш означава да ставаш все по-безпомощен и стигайки до края, да умреш. Това е участ, която няма да подмине никого и така е било от векове. Свикнали сме да приемаме времето като затвор, от който никой не може да избяга, а телата си като биохимични машини, които след определена употреба се изхабяват.
Биолозите твърдят, че ние започваме да стареем още на тридесетгодишна възраст. Това е бавен и продължителен процес, в който със всяка изминала година тялото ни започва да губи формата си; появяват се бръчки, кожата загубва тена и свежестта си, мускулите се отпускат, зрението и слухът се влошават. Тонусът и издръжливостта ни намаляват като по този начин намалява и работоспособността ни. Законите в цивилизования свят са предвидили заслужена почивка и задължителното пенсиониране не отминава никого. Само един ден преди да навърши шейсет и три години, един работник допринася с труда си за умножаване на ценностите в обществото, а един ден след това той става един от хората, които зависят от същото това общество. От медицинска гледна точка резултатите от тази промяна могат да бъдат опустошителни. За хората, които са свикнали да се занимават с активна професионална дейност, първите години след пенсионирането са смъртоносни. Учените твърдят, че рязко се увеличават случаите на инфаркт и рак и ранната смърт поваля хора, които иначе са били здрави преди да се пенсионират. Това са процеси, които са повлияни от насаденото от обществото съзнание за безполезност на възрастните хора.
Съвременните теории за възрастта твърдят, че човек може да остане жизнен и продуктивен дори и много след осемдесет години. Днес повечето хора на 65 г. изглеждат като на 55 г. Ако погледнете старите снимки на вашите деди, ще видите, че вече на петдесет години те са изглеждали като на седемдесет. Продължителността на живота постоянно се повишава и това се дължи на добрите условия и високото качество на живот. Ако вие сте млад човек и се претоварвате от работа, навярно постоянно ще се чувствате тревожен и напрегнат, животът ви ще е изтощителен. Липсата на време за социални контакти допълнително ще усили вашето разочарование и съмнение. Макар и твърде млад, човек ще се чувства зле и този начин на живот няма да му носи наслада. Каква е тогава разликата между човека в активна възраст на тридесет и пет години, вечно недоволен, загубил смисъл в бъдещето, и възрастния човек, който активно спортува, храни се здравословно, има семейство и всеки ден празнува живота си с чаша червено вино?
Старостта е субективно усещане и е въпрос на това, с какви емоции и чувства преживяваме всеки един ден. Как се грижим за себе си, спортуваме ли, имаме ли пълноценни интимни отношения, храним ли се разумно и създаваме ли си постоянно поводи за приятни емоции? Животът ни след шестдесет години би бил прекрасно време за творчески занимания и забавления.
Старостта преди всичко е избор и всеки сам решава дали да погледне на живота с остарели отегчени очи, или с погледа на онази нестихваща младост, която вечно бълбука във вечните ни души.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

2,5 млн. лични документи изтичат догодинa

  • 13 Дек 2019
  • 228
През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711 лични документи на български граждани. Служителите на Дирекция „Български документи за самоличност“ предприемат допълнителни мерки с цел облекчаване на процеса по подновяване на документите.

Италия легализира лекия канабис

  • 13 Дек 2019
  • 200
Италианският парламент одобри през изтеклата нощ поправка в проектобюджета за 2020 година. С нея се легализира производството и продажбата на лек канабис след месеци на неяснота по този въпрос за селскостопанските производители и търговците на този продукт, предаде АФП.

Поставиха „зелени шапки“ на три автобусни спирки в Бургас

  • 13 Дек 2019
  • 217
Една иновативна идея, вече наложена в Европа, си пробива път и в нашия град. Община Бургас започна реализирането й, като постави "зелени шапки" на три автобусни спирки.

България ще заведе иск срещу пакет „Мобилност"

  • 13 Дек 2019
  • 216
България ще заведе колективен иск срещу приетото споразумение по пакет „Мобилност" в Европейския парламент.

Откриха Африканска чума при отстреляно диво прасе край с. Крушевец

  • 13 Дек 2019
  • 249
Откриха Африканска чума при отстреляно диво прасе край с. Крушевец. Веднага след установяване на заразата директорът на Изпълнителната агенция по горите Мариян Костадинов забрани достъпа и движението на физически лица и превозни средства до горските и ловностопанските територии в землището на селото.