« ноември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи за любовта и другите неща от живота: „Понякога имам нужда той да ме хване за ръката, за да продължим заедно напред“.

Катя ПЕНЕВА, любовен терапевт: Водим битка, в която няма победители

История с предсказуем край. Развълнува ме. Колебаех се дали да я разкажа. Беше твърде лично. Тя – млада и успяла, красива жена, останала много рано сама с две деца, и той, нейният нов любим, се бяха озовали в онези тесни и непознати, неприятни улици в живота, в които сякаш няма общо бъдеще, но няма и връщане назад. “Животът е за двама” не е романтична песен. Изправени пред първото непреодолимо препятствие, вместо да търсим съвместно решение, ние се фокусираме върху дефицитите на партньора си. Сякаш се нуждаем от оправдание за липсата си на желание да вървим заедно напред. На прага на младостта си създаваме с любов семейство, в което се раждат деца. Неизбежните проблеми на живота вместо да укрепят двойковите ни отношения, ни въвличат в още по големи битки, в които не сме партньори, а състезатели, които доказват личните си качества на терена.
Липсата на подкрепа създава ситуация на партньорска конкуренция, в която държим да наложим своето превъзходство. Така от семейни общности с ценности създаваме воюващи лагери, в които другият се оказва най-големият ни враг. „Когато не можеш да постигнеш повече от мен, за какво си ми? Присъствието ти ми тежи“. Поддържаме безсмислена конкуренция, битка, в която няма победители. Има само болезнено страдащи личности, които желаят да докажат своето превъзходство и чрез успехите си да бъдат харесани и одобрени от другия. Но никой победен не харесва шампионите, те предизвикват завист и създават почва за още по-голяма конкуренция. Така е и в съвместния ни живот. Не се опитваме да изграждаме топли и нежни взаимоотношения, а със зъби и нокти искаме да докажем своето надмощие над другия не за да го подкрепим , а за да го унижим. Грижим се повече за себе си и собственото благополучие, отколкото за успеха на крехкия друг. Не е много дълго времето, в което тази надпревара приключва. Всеки поема своя път, за да разбере, че битките ни в живота не са състезание, а болка, която е трудно да преглътнем сами. Така, останали неприютени в студената зима, търсим слънцето на топлия екватор, в който да напоим душите си. В определен етап на пътя си сме склонни да разберем, че животът ни не е сцена за личните ни изяви, а съвместно творческо изпълнение, но за това е необходимо да отдадем част от личностовия си ресурс, за да направим заедно една нова и красива пиеса. И така отново застанали на прага на поредния кръстопът, чертаем нови магистрали. Новата среща е предсказуема, но пътят отново не е гладък, често е мрачен и с много завои. Макар и въоръжени с опита на досегашните си преживявания, ние се страхуваме от непредвидимите изненади на предстоящето. Сладостта на романтичните ни очаквания бързо се превръща в третокласен път, в който не сме сигурни, че сме готови да продължим заедно.
В бронираните си души не допускаме, че можем да износим болката и проблемите на поредния приходящ любим в живота ни. Страхуваме се да приемем, че в лицето на другия няма да срещнем съвършенството, от което се нуждаем. „Искам някой да ме хване за ръката и да продължим заедно напред“ е стон. Повик, молба на хора, които се страхуват да бъдат сами, но се ужасяват от мисълта, че могат да поемат и болките и грижите на другия и да ги превърнат във взаимен успех. Страхуваме се от пореден личен провал, от бъдеще, което вместо любов ще ни донесе бремето на излъганите ни мечти. Защото сякаш все повече се нуждаем от силни, а не от нежни ръце, с които да докосваме душите си.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

0 #1 Нели Дякова 09-11-2019 10:24
Благодаря от сърце!
Отговор

Най-четени

Изхвърлят Русия от футболното Евро 2020 и Олимпиадата в Токио?

  • 20 Ное 2019
  • 169
Русия може да бъде изхвърлена от участие на Евро 2020 по футбол, а мачовете в Санкт Петербург да бъдат отнети от града. Новината идва в светлината на поредния скандал с допинг около страната.

Археолог представя интересни данни от проучванията в Обзор

  • 20 Ное 2019
  • 119
До около средата на миналия век в Обзор над повърхността все още са се виждали останки от величествените стени на късноантична крепост. За съжаление обаче за съвсем кратко време тези свидетелства за славното минало на селищата заради новото строителство са тотално заличени.

Швеция прекрати делото срещу Джулиан Асандж за изнасилване

  • 19 Ное 2019
  • 228
Швеция прекрати делото за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който в момента се намира в британски затвор, съобщи днес шведски прокурор. "Искам да съобщя за решението си да прекратя предварителното разследване", каза заместник главният прокурор Ева-Мари Першон.

ГЕРБ и ОП предлагат Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия

  • 19 Ное 2019
  • 197
ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде. Новината обяви председателят на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента.

21% от бюджета на ЕС отиват за борба с климатичните промени

  • 19 Ное 2019
  • 211
21% от европейския бюджет за 2020 г. са предвидени за борба с климатичните промени. Той бе одобрен снощи от Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент. Предстои гласуването в комисиите и пленарната зала на парламента.