« януари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Пикът на грипа се очаква в края на февруари

Рано е да се говори за епидемия от грип. Предвид единичните случаи, които има в големи градове, може би циркулацията на вируса ще започне от средата на януари. Епидемичното развитие, когато ще има много болни, ще бъде през февруари, а може би пикът ще е в края на февруари. Това прогнозира Тодор Кантарджиев пред БНТ. От началото на сезона са доказани 4 случая на грип. Преди около седмица в Бургас бяха доказани първите два случая в страната. "Грипът беше пандемичен при две деца. Те вече са здрави. След това в София при други две деца има доказан случай на грип пак от А-група, но H-3. На 31 декември лабораторията по грип доказа наличието на грип при дете, лежащо в инфекциозна болница в София, който е от генетичната група "Виктория" - група B", уточни експертът. "Тази година грипът е като снега - още го няма. Децата са с класическите симптоми - температура, главоболие, повръщане, кашлица. В момента имаме 4-годишно дете с диагноза свински грип", обясни и доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София пред Bulgaria ON AIR. "Това заболяване не се отличава по нищо от другите респираторни инфекции. Всяка година щамовете са различни, повечето хора нямат антитела срещу тях. В един момент се разболяват много хора и тогава говорим за епидемия от грип. Не можем да разпознаем грипа", каза още специалистът. Преди години, когато започваше грипната епидемия и първите случаи бяха през ноември, обикновено епидемията започваше с циркулация на група B, а след това продължаваше с група "А", припомни още проф. Кантарджиев. Според него сега не може да се каже какво ще стане, но вероятно ще има циркулация на грип от А-група. Той обясни, че при заболелите от грип от А-група и от B-група няма кой знае каква разлика. B-групата по-трудно се поддава на лечение с приетите лекарства срещу вируса на грипа. Тя причинява епидемия, която в национален мащаб се развива по-бавно, но и отшумява по-бавно, към средата на март. Засега всичко е нормално и трябва да се взимат нормалните мерки, посъветва експертът. Децата да носят носни кърпички, когато тръгнат на училище. Докато позволява температурата на въздуха, да се отварят поне на един пръст разстояние прозорците в трамваите в София, проветряването вкъщи и на работните места също е много важно. При грипа може да се използват противовирусни препарати, които обаче трябва да се приемат преди човек да се разболее, за да бъдат ефективни. Антибиотиците не помагат при вирусните инфекции. Даването им в началото, за да не се стигне до усложнения, е абсурдно, припомни и доц. д-р Мангъров. Той подчерта, че болният трябва да си остане вкъщи при максимално щадящ режим, за да може да мобилизира защитата си. Най-застрашени от грип са най-малките и най-възрастните хора. След празниците може да се очаква известно завишаване на заболеваемостта в детските градини. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Путин сменя главния прокурор на Русия

  • 20 Ян 2020
  • 34
Президентът на Русия Владимир Путин предложи главният прокурор на Русия Юрий Чайка за бъде сменен на поста от Игор Краснов - зам.-шеф на влиятелния Следствен комитет, предаде ТАСС.

Втори сме в Европа по невъзможност да си плащаме сметките

  • 20 Ян 2020
  • 48
България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме (30% от домакинствата). Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца, предава БНТ.

Иван Гешев избра заместниците си

  • 20 Ян 2020
  • 46
Главният прокурор Иван Гешев вече е определил заместниците си. Това става ясно от дневния ред на прокурорската колегия на ВСС, която ще заседава в сряда, съобщава "24 часа".

Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с управителя на НЗОК за кризисната ситуация с отделението по хематология на УМБАЛ-Бургас

  • 20 Ян 2020
  • 42
Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с управителя на Националната здравно-осигурителна каса д-р Дечо Дечев, свързан с кризисната ситуация, породена от липсата на специалист-хематолог в УМБАЛ-Бургас.

Бюджет 2020 на Камено: Ударни ремонти на инфраструктурата по селата

  • 20 Ян 2020
  • 74
Ремонт на междуселските пътища в Община Камено, изграждане на кръгово кръстовище на пътя между Константиново, Русокастро и Средец, нови детски и спортни площадки в селата предвижда Бюджет 2020 година.