Само 2% от българите са се срещнали с коронавируса

Средно 2% от хората у нас са се срещали с инфекцията на коронавируса. Това означава, че теорията за достигане на колективен имунитет е много добра и вярна, но неприложима в момента у нас. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив. Той представи резултатите от първото за страната срезово епидемиологично проучване по метода ELISA за наличие на антитела срещу коронавируса в Пловдив. В момента не можем да разчитаме и на ваксина, а само на прословутите три "Д"-та на проф. Кантарджиев - дисциплина, дистанция, дезинфекция, като доказан метод срещу коронавируса, допълни Кунчев. 1,08% са носители на антитела от 553-ма участвали в проучването в Пловдив. Проучването показва още, че 3% от изследваните медици са носители на антитела, а 4% от доброволно изследваните също са носители на антитела. Изследвани са 291 домакинства в 660 точки в шестте района на Пловдив. "Изследвани са и 20 семейства в Столипиново и 10 в Шекер махала. Всички те са чисти от коронавирус", посочи Дани Каназирева, цитирана от БНР. Тя подчерта, че рискови са всички групи. В Бергамо в Италия средно 57% от хората да се срещали с коронавируса, в Германия са 18%, а в Австрия 5%. представи резултатите от мащабното проучване по метода ELISA. Според Кунчев резултатите ясно показват, че 98% от населението на Пловдив е податливо на вируса. "Ако го пуснем да се вихри, ще имаме проблеми", допълни той. "Циркулация на вируса има. Върнахме се на 70-80 души на ден", каза още Кунчев и допълни, че двете огнища в Доспат и Сърница са "санирани". Работи се и по отмяна на ограничителните мерки в шуменското село Изгрев. Експертът обясни, че и занапред ще се работи за бързо потушаване на огнищата. Спазването на мерките вече зависи от самосъзнанието на хората. Последните няколко примера обаче показват, че не може да се разчита на това, допълни Кунчев, цитиран от trafficnews.bg. "Да започнем с господина, който при ясно изразени симптоми отишъл да се лекува на чист въздух и сега бере душа, и минем през лекарката от "Пирогов". Поклон пред нея, защото тя първа влезе в отделението като доброволец и стоя една седмица, без да излезе оттам. Свърши страшно много работа, но поведението й в Кърджали бе безотговорно", коментира той. И апелира гражданите да търсят медицинска помощ при ранни симптоми, за да ограничат разпространението на заразата и да предотвратят евентуални усложнения. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Търси се служител за приюта за бездомни животни

  • 30 Ное 2021
  • 9
Общинският приют за бездомни животни търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там.

Празнична изложба „Духът на Бургас”

  • 30 Ное 2021
  • 10
Община Бургас, Художествената академия в София и Филиалът й в Бургас поставят началото на ново събитие в програмата за Никулден, когато морският град почита своя закрилник.

Програмата за празника на Бургас

  • 30 Ное 2021
  • 16
По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник".

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

  • 29 Ное 2021
  • 179
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.

Сензорна стая за децата със специални нужди в бургаската детска градина ”Звездица”

  • 29 Ное 2021
  • 150
Гел плочи, вестибуларна люлка, люлка „утроба”, прожектор с подвижна лампа, сензорен кът и дидактични меки модули, светлинно и оптично оборудване, които стимулират усещанията, са част от чисто новото пространство в ДГ„Звездица” в Бургас.