« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Само 2% от българите са се срещнали с коронавируса

Средно 2% от хората у нас са се срещали с инфекцията на коронавируса. Това означава, че теорията за достигане на колективен имунитет е много добра и вярна, но неприложима в момента у нас. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив. Той представи резултатите от първото за страната срезово епидемиологично проучване по метода ELISA за наличие на антитела срещу коронавируса в Пловдив. В момента не можем да разчитаме и на ваксина, а само на прословутите три "Д"-та на проф. Кантарджиев - дисциплина, дистанция, дезинфекция, като доказан метод срещу коронавируса, допълни Кунчев. 1,08% са носители на антитела от 553-ма участвали в проучването в Пловдив. Проучването показва още, че 3% от изследваните медици са носители на антитела, а 4% от доброволно изследваните също са носители на антитела. Изследвани са 291 домакинства в 660 точки в шестте района на Пловдив. "Изследвани са и 20 семейства в Столипиново и 10 в Шекер махала. Всички те са чисти от коронавирус", посочи Дани Каназирева, цитирана от БНР. Тя подчерта, че рискови са всички групи. В Бергамо в Италия средно 57% от хората да се срещали с коронавируса, в Германия са 18%, а в Австрия 5%. представи резултатите от мащабното проучване по метода ELISA. Според Кунчев резултатите ясно показват, че 98% от населението на Пловдив е податливо на вируса. "Ако го пуснем да се вихри, ще имаме проблеми", допълни той. "Циркулация на вируса има. Върнахме се на 70-80 души на ден", каза още Кунчев и допълни, че двете огнища в Доспат и Сърница са "санирани". Работи се и по отмяна на ограничителните мерки в шуменското село Изгрев. Експертът обясни, че и занапред ще се работи за бързо потушаване на огнищата. Спазването на мерките вече зависи от самосъзнанието на хората. Последните няколко примера обаче показват, че не може да се разчита на това, допълни Кунчев, цитиран от trafficnews.bg. "Да започнем с господина, който при ясно изразени симптоми отишъл да се лекува на чист въздух и сега бере душа, и минем през лекарката от "Пирогов". Поклон пред нея, защото тя първа влезе в отделението като доброволец и стоя една седмица, без да излезе оттам. Свърши страшно много работа, но поведението й в Кърджали бе безотговорно", коментира той. И апелира гражданите да търсят медицинска помощ при ранни симптоми, за да ограничат разпространението на заразата и да предотвратят евентуални усложнения. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 101
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 116
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 129
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 145
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 118
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение