« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Народното събрание прие на първо четене предложение от БСП закон за доброволчеството

Народното събрание единодушно прие на първо четене предложения от парламентарната група на „БСП за България“ Закон за насърчаване на доброволчеството. „Този законопроект е резултат от дългогодишна работа на редица парламенти. За първи път законопроект за доброволчеството стига до пленарна зала – засега винаги е спирал в комисиите, защото никога не е имало достатъчно воля. Има достатъчно положителни становища от институции и организации и като цяло отношението към законопроекта е позитивно. Напълно е във възможностите на Народното събрание до финала на своята работа да може да приеме този закон и на второ четене. Надявам се парламентът да бъде запомнен с нещо позитивно за финал“, каза за него от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Целта на законопроекта е да създаде цялостна правна рамка на доброволчеството в България като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарността в българското обществото. Премахват се някои от бариерите пред доброволчеството, създават се стимули за гражданите да се ангажират с дългосрочни доброволчески дейности. Със законопроекта сe въвежда легална дефиниция за „доброволческа дейност“, като се предвижда изричната забрана за използването на доброволчеството като заместител на трудово правоотношение. Регламентират се видовете доброволчество, като се дава дефиниция за краткосрочно, дългосрочно и корпоративно доброволчество. Уреждат се правата и задълженията както на доброволците, така и на лицата, организиращи доброволческа дейност. Предвиждат се задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, екипировка във връзка с изпълнението на доброволческата дейност, провеждане на инструктаж и обучения, сключване на застраховка в полза на доброволеца, както и задължение за възстановяване на действително направените от доброволеца разходи. В случаите на дългосрочна доброволческа дейност, законопроектът предвижда задължително сключване на писмен договор. Създава се Национален регистър на доброволците, както и списък на лицата, организиращи доброволческа дейност, които следва да бъдат водени и поддържани от Министерството на труда и социалната политика. Профилът на доброволеца в регистъра ще има функцията на електронна доброволческа книжка. Въвеждат се стимули за насърчаване на доброволческата дейност, като за времето на обучение или изпълнение на задачи по дългосрочно доброволчество, доброволецът се освобождава за изпълнение на граждански, обществени и други задължения за до 3 работни дни годишно, като това време се признава за служебен или трудов стаж. Предвижда се възможност за издаване на сертификат за придобитите умения и квалификации, с които доброволецът може да удостоверява извършваната дейност и преминатите обучения.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 240
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 253
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 255
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 253
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 266
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.