« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Новият затвор без решетки в Самораново бе представен публично

„Чувствам се изключително горда, че можем да покажем реалните резултати от съвместния ни проект с Норвежкия финансов механизъм (НФМ). Приех го като лична кауза, защото през по-голямата част съм вземала активно участие в него – и като министър, и като ресорен зам.-министър“, заяви министърът на правосъдието Мария Павлова в приветствието си към участниците в заключителната конференция по проекта, проведена по-рано през деня в София. Това е изключителен успех, невероятно е! – бе оценката на Ким Екхауген, директор на Международна дирекция в Норвежката корекционна служба. „Много ви притискахме със сроковете, разговорите не бяха леки, говорехме за План Б и С, а вие казахте: не, ние изпълняваме само План А и толкова. Нашите български приятели винаги намират решение и спасяват положението с творческия си подход“, заяви Екхауген. Проектът по Програма „Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 се изпълнява от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) с финансирането от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лева. Проектът включва изграждане на нов пилотен затвор в с. Самораново за 400 лишени от свобода и учебен център за 100 служители на ГДИН. В модерния пенитенциарен комплекс са изградени още нов арест, „преходни отделения“ (т.нар. half way house), в които лишените от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, да могат да се подготвят за завръщането си в обществото. Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и гражданското общество могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Изградени са училище, библиотека, параклис и цехове за работа. Днес министър Мария Павлова специално благодари на скептиците, които с твърденията как „няма да се справим, ни провокираха да дадем най-доброто от себе си и да го направим“. Тя разказа как при първата копка на комплекса преди година и четири месеца тогавашният министър Крум Зарков е заявил: усещам, че се случва нещо голямо. И то наистина е голямо за цялата пенитенциарна система, категорична бе Павлова. „Това е сбъдната мечта на всеки началник на затвор и на ГДИН“, каза главният директор на ГДИН главен комисар Ивайло Йорданов. Подчерта: „Основната ни роля е да работим с лишените от свобода и да ги подготвим за живота на свобода“, подчерта той. Готовността е целият комплекс да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември, след като служителите преминат специално обучение. Публичното представяне в Самораново следобяд бе открито от известния актьор Владимир Карамазов. Лишените от свобода са хора като нас, а запознаването с техни истории бе най-голямото училише за мен, заяви любимецът на публиката. От няколко месеца той работи по проект в сътрудничество със затвора в Белене.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За по - малко от 48 часа полицията в Перник успя да намери изчезнала чанта с пари

  • 17 Май 2024
  • 108
В нея е имало 15 000 лв; Сюжетът се развива като на кино

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

  • 17 Май 2024
  • 108
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми.

ПРОВЕДЕНИ СА РАЗПИТИ И СА НАЗНАЧЕНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО С УЧАСТИЕ НА АВТОМОБИЛ НА НСО, РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПОД НАДЗОРА НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН

  • 17 Май 2024
  • 102
Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Трима членове на БАН с Почетния знак на президента

  • 17 Май 2024
  • 101
С Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева и чл.-кор. д.н. Иван Гранитски. Тържествената церемония по награждаването на дейци на образованието, науката, културата и изкуството се проведе на 16 май в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ИЗБИРАХА МЕЖДУ „ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА“ И ЕСЕ ЗА МЪЛЧАНИЕТО

  • 17 Май 2024
  • 101
Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Това се падна на зрелостниците на 41. въпрос на матурата по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.