« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Дофинансират 33 маломерни паралелки в Община Бургас за настоящата учебна година

Те се намират в кв. Долно Езерово, Българово, кв. Черно море, кв. Банево, кв. Ветрен, с. Маринка, с. Равнец, кв. Рудник, СУ „Димчо Дебелянов“-Бургас /за една паралелка в XII клас – 15 ученици/ и ПГСИ „Пеньо Пенев“ – Бургас /за една паралелка в XI клас – 14 ученици/. Необходимият финансов ресурс за осигуряване на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес на паралелки с брой деца под норматива за минимален брой в гореизброените училища за учебната 2020/2021 г., е в размер на 234 144 лв. Дофинансирането на тези паралелки е необходимо поради това, че пренасочването на ученици от поднормативните паралелки към други училища би могло да доведе до изтеглянето на ученици от другите класове, което неминуемо ще влоши общото състояние на училищата. Паралелката „Газова техника“ в Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“ е единствената на територията на Община Бургас и учениците няма къде да продължат образованието си по този профил и по същия учебен план. Неразрешаването на поднормативни паралелки и необходимостта учениците задължително да пътуват, би могло да доведе до отказ от училище на голяма част от тях. Някои от училищата са единствени в населените места, а част от тях са включени в списъка на МОН на средищните училища в България като ОУ „Иван Вазов“- кв. Банево, ОбУ „Св. Климент Охридски“- кв. Рудник, СУ „Христо Ботев“- кв. Черно море и ОУ „Христо Ботев“- с. Маринка. Тяхното съществуване е необходимо, за да продължи нормално учебният процес. Състоянието на училищата, в които има самостоятелна паралелка с брой ученици под установения миниум е добро и следващите випуски предполагат нормализиране броя на учениците. Припомняме, че Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование минималният брой ученици в паралелка за специализираните и неспециализирани училища, е както следва: • I – IV клас – 16 ученици в паралелка; • V- XII клас – 18 ученици в паралелка.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Жълт код за опасно време е издаден за почти цяла България за 8 май

  • 07 Май 2024
  • 105
Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София 20°.

РЕДЖЕП ОТ „ХЕЛС КИТЧЪН“ ЩЕ ГОТВИ ЗА БУРГАСКИ УЧЕНИЦИ И ЩЕ ГИ УЧИ ДА СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО ОТПАДЪЦИТЕ ОТ КУХНЯТА

  • 07 Май 2024
  • 176
Бургаски деца ще учат важни неща за разделното събиране на отпадъци и опазването на природата, докато гледат майсторските умения в кухня на открито на победителя в третия сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ – Реджеп Бадев.

ПЛАНИРАТ СЕ ОБУЧЕНИЯ ПО БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ПО ПРОГРАМА НА МОН

  • 07 Май 2024
  • 172
Тази година по Националната програма на МОН за информационни и комуникационни технологии планираме обучения на ученици и учители за повишаване на компетентностите по киберсигурност и безопасно използване на интернет. Това каза заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова на конференция „Училището в дигиталния свят“, организирана от Професионална гимназия по високи технологии „Александър Степанович Попов“.

1001 ДУШИ ПРЕГЛЕДАХА ЛЕКАРИТЕ ОТ УМБАЛ БУРГАС ПО ПРАЗНИЦИТЕ

  • 07 Май 2024
  • 200
1001 души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ през почивните дни от 1 до 6 май. Лекарите са преглеждали близо 160 пациенти на ден.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В УМБАЛ БУРГАС

  • 07 Май 2024
  • 205
Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени.