« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Сдружение „Българска история" и компанията Stray Sheep започват доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия ще достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод. Жестовият език е изключително богат, красив и визуален. Това позволява интерпретацията дори на изящни със своето словесно богатство произведения да бъде изпълнена по увлекателен за чуващите и глухите хора начин, разказват организаторите. Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души в различни категории - някои имат пълна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до знание. Според авторите на идеята, жестовият език дълги години носи неписан статут на екзотичен език, често е бил стигматизиран и сравняван с език на „примати" - схващане, което остава още от Средновековието. Видео поредицата „Стих в жест" цели да срещне някои от любимите ни български произведения с хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват. Начинанието стартира днес, 19 февруари 2021 г., с последната стихотворна творба на Христо Ботев - „Обесването на Васил Левски". Инициаторите уточняват, че и в бъдеще подборът на творбите няма да е случаен и те ще бъдат отбвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни, каквато е днешната. Stray Sheep е социално предприятие, чиято кауза е да повишава осведомеността относно жестовия език история и култура на глухите хора. Организацията се занимава с жестови преводи, курсове по жестов език и организиране на събития в тази насока. Но и също така застава зад хората с различни възможности като се застъпва за техните права като равноправни български граждани. Сдружение „Българска история" работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало чрез активна издателска и продуцентска дейност.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За по - малко от 48 часа полицията в Перник успя да намери изчезнала чанта с пари

  • 17 Май 2024
  • 410
В нея е имало 15 000 лв; Сюжетът се развива като на кино

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

  • 17 Май 2024
  • 380
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми.

ПРОВЕДЕНИ СА РАЗПИТИ И СА НАЗНАЧЕНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО С УЧАСТИЕ НА АВТОМОБИЛ НА НСО, РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПОД НАДЗОРА НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН

  • 17 Май 2024
  • 371
Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Трима членове на БАН с Почетния знак на президента

  • 17 Май 2024
  • 373
С Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева и чл.-кор. д.н. Иван Гранитски. Тържествената церемония по награждаването на дейци на образованието, науката, културата и изкуството се проведе на 16 май в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ИЗБИРАХА МЕЖДУ „ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА“ И ЕСЕ ЗА МЪЛЧАНИЕТО

  • 17 Май 2024
  • 378
Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Това се падна на зрелостниците на 41. въпрос на матурата по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.