« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Председателите на местните парламенти от Югоизточна България се срещнаха в Бургас

Организатор на срещата бе Председателят на Общински съвет – Бургас – проф. д-р Севдалина Турманова, която е член на Управителния съвет на НАПОС. В началото на събитието тя запозна присъстващите с мащабния проект за създаването на Педиатрична болница в Бургас, който е приоритетен за града във сфера здравеопазване. Членовете на сдружението очертаха конкретни законодателни предложения в Закона за местното самоуправление, които да бъдат отправени до Народното събрание. Сред тях бе необходимостта от добре подготвени юридически кадри с цел подпомагане дейностите по изработването и промените на подзаконовите актове като наредби, правилници и др. решения. Председателите на югоизточните общински съвети визираха сходни проблеми и предложиха различни начини за тяхното разрешаване – чрез обучения, обмяна на опит, консултации с различни експерти в конкретни области. Присъстващите се обединиха около идеята, че е необходимо да се излезе от закостенялостите на част от текстовете, които устройват закона за местното самоуправление и да се върви в посока по-гъвкави и съвременни решения в синхрон с новото време, в което живеем. Всеобщо е мнението, че е нужна по-голяма прозрачност, по-широка възможност гражданите да участват в управлението и намирането на добри решения посредством осигуряването на достъп чрез електронни и онлайн платформи. Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България е основано преди 18 години. В нея членуват над 190 председатели на местни парламенти в България, като броят им ежегодно се увеличава с приемането на нови членове. На настоящото събрание към националната асоциация се присъедини и Председателят на Общински съвет – Сунгурларе - Ружди Хикмет Хаджен. Сред основните цели на сдружението са сътрудничество и посредничество между общинските съвети при разработването на обща стратегия и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество, както и за устойчиво развитие на органите за местно самоуправление; повишаване знанията и уменията на председателите на общински съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление; изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление; разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него. На 27 май в Бургас беше проведена и работна среща на бургаските общински съветници с членовете и екипа на Общински съвет – Казанлък. Присъстващите обмениха опит и споделиха добри практики от работата на двете институции.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 122
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 133
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 136
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 132
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 140
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.