« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургас ще бъде част от празничната програма по повод 100-годишнината на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет, и доц. д-р Павел Павлов - зам.-декан по учебна дейност на факултета, ще представят две публични лекции в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Събитието ще се проведе на 13 февруари, понеделник, от 17.30 часа. Инициативата се провежда в навечерието, когато Църквата спомня Успението на св. Константин-Кирил.Затова и публичните лекции обхващат темите „Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и „Библията на български език“. Това е първото от поредицата събития, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословския факултет. Още през новата учебна година във Филиала на Софийския университет в Бургас ще се подготвят студенти в две направления – „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. За първи път тук се разкрива и специалност „Църковна археология“. „Цялата 2023 година ще премине под знака на вековния юбилей на Богословския факултетна СУ „Св. КлиментОхридски“ и Филиала на Алма матер в Бургас. От 1923 до ден днешен той стои като символ на духовното образование в България. Ние сме щастливи, че сме поколението, което ще отбележи достойната годишнина. Официалната дата на честването е 10 март, но през цялата година ще има интересни събития. Това е един хубав повод да се разтворят архивите и да се проследи историята на изминалото столетие, но и да поговорим за настоящето и бъдещето. Интересни инициативи ще се случат и в Бургас. Ние ще се срещнем с бургазлии броени дни след големия празник.”, коментира доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет. На първата среща с бургазлии ще си поговорим за „Заветът на св. Константин-Кирил за България“. Него и брат му св. Методий наричаме равноапостоли. Просветителското дело на светите братя е толкова велико, че Църквата ги канонизира като светци, а днес са приети от всички християни като „покровители на Европа“. Ние, като българи, трябва да се грижим за светлата памет на братята .”, сподели още доц. д-р Ивайло Найденов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Задържан е 61-годишен чешки гражданин, обявен за международно издирване

  • 10 Май 2024
  • 71
Задържан е 61-годишен чешки гражданин, обявен за международно издирване

Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с хеликоптер от Враца

  • 10 Май 2024
  • 71
Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с хеликоптер от Враца. След месец лечение в университетската болница "Пирогов" момченцето се прибира у дома. В края на месец Април 2024 г. детето беше изведено от реанимация.

БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

  • 10 Май 2024
  • 69
В рамките на деня да бъде направен план за реорганизация на движението на влаковете, пътуващи през гарите София и София-Север.

Започна проверка в данъчните складове на "Лукойл" у нас, в нея участват екипи от шест институции

  • 10 Май 2024
  • 72
Днес започна проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, съобщава Министерството на финансите.

Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация

  • 10 Май 2024
  • 83
Официалното откриване на първата за България и региона водородна зарядна станция ще се състои днес от 11:00 часа, на ул. "Искърско шосе" 11, в София (вход към обекта откъм ул. "Мюнхен"). Това съобщават от Центъра за компетентност (ЦК) "Хитмобил", от Българската академия на науките (БАН) и от Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" при БАН.