« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Мултимедийният танцов спектакъл „Приказки за Черно море“ идва в Бургас на 13 октомври

Минималистичното представяне на емоционалните състояния чрез движенчески театър, съвременна балетна хореография, под звуците на авторска музика, изпълнена от струнен октет, джаз комбо и хорал на фона на клипове, които доразвиват историите преминават през сюжети като Ноевия ковчег, Одисей и самодивите, Орфей и Евридика, обичаи като Наричане на водата, Светото кръщение и др. Основната нишка , която води зрителите и слушателите през представлението е пречистващата сила на водата, нейната мистичност, неразривна свързаност с човека от древността и мъдростта, която всяка вълна, всяка капка, всяка глътка може да донесе. Магията и в България е особена и е дълбоко слята с самосъзнанието на българина. В „Приказки за Черно море“ се разкриват взаимоотношения на водата с огъня, земята, деня и нощта. Проектът е създаден за първи път в 2019 г, като печели финансиране и е част от титлата „Европейска столица на културата„ гр.Пловдив от трима съмишленици с дългогодишна професионална история – Страцимир Павлов, Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова. Антоанела Петрова и Нейчо Петров – Реджи са сценаристи на спектакъла, като Нейчо Петров- Реджи е и режисьор на мултимедията. Страцимир Павлов е композитор и диригент на „Приказаки за Черно море“. Хореографията е поверена на Анастасия Неделчева, а изработването и заснимането на мултимедията са дело на Станислав Евстатиев, Николай Добрев и Мира Арнаудова. Костюмите са изваяни под въображението на Елена Станева. На сцената публиката ще може да се наслади на балетна трупа от 10 души с техника идваща от класическия балет, съвременен стил и дори хип-хоп. Осем вокалисти ще представят заедно с небезизвестни имена на джаз сцената – Валери Ценков, Нейко Бодуров и Стоян Роянов и струнен октет авторска музика, в която католически текстове от меси са съчетни с неравноделни ритми и етно елементи, както и джаз импровизации. Над 29 артисти завихрят магична атмосфера, страст и пътуване, което помага на намиране на повече отговори кои сме и към какво принадлежим. Спектакълът е изигран във Варна и Пловдив. Ковид пандемията успява да замрази последващото турне, но през 2022 проектът е одобрен по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален Фонд Култура, печели и финансиране от Фонд „Култура“Варна и така през 2023 година са заложени три дати – във Варна, Бургас и Русе, както и издаване на албум с музиката на спектакъла. Представлението във Варна вече се осъществи в април, а на 13.10 предстои в Бургас, в „Културен дом НХК“ от19ч и на 15.10, в зала „Филхармония“ в Русе. Мисията на „Приказки за Черно море“е да запознаят всички гости с морето, да обикнат и разберат неговата сила, да излезе неговата специфична природа извън България през призмата на изкуството. Билети на каса „Часовника“ и в мрежата на Грабо. Линк към събитие: https://www.facebook.com/events/280160868230643

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

УТРЕ СТАРТИРА ПРИЕМЪТ В ПЪРВИ КЛАС В БУРГАСКИТЕ УЧИЛИЩА

  • 13 Май 2024
  • 20
Утре, 14 май, вторник, в 08.00 часа бургаската електронна система за прием в първи клас ще бъде активирана в режим за кандидатстване.

ИНЖ.ПЕТЯ ЖЕЛЕВА ОТ БУРГАС ПОЛУЧИ ОТЛИЧИЕ "УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА" ЛИЧНО ОТ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

  • 13 Май 2024
  • 15
За двадесет и седма поредна година Синдикатът на българските учители (СБУ) към КНСБ организира Националния конкурс "Учител на годината".

КНСБ обяви протест на 20 май

  • 13 Май 2024
  • 58
Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ:

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

  • 13 Май 2024
  • 81
Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща възрастова група над 50 г.

Видео предупреждава за рисковете при неправилно паркиране

  • 13 Май 2024
  • 81
Видео, което отправя силно социално послание към обществеността се разпространява в Бургас. То е създадено по инициатива на общинските съветници Мариела Кироваи Ева Михалева, бургаската Пожарна безопасност и защита на населението и с подкрепата на община Бургас.