« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Продължават археологическите проучвания на античния и средновековен град Акве калиде

Този път изследванията са съсредоточени в север-североизточната вътрешност на ранновизантийската баня. Настоящата картина от проучванията представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. След като през 2022 г. бе установено местоположението на калдариума, през настоящия археологически сезон той вече окончателно бе разкрит в сравнително добре запазено състояние с плътна хидрофобна мазилка. Паралелно с това продължава отварянето на хипокаустното помещение и на античния канал. Откриваните находки - фрагмент от оброчна плочка с посветителски надпис, изящни теракоти, части от лампи, монети, за пореден път препотвърждават активното му използване още в Античността, което се свързва с наличието на нимфеум в тази зона. От голямото количество монетен материал от Античността и ранновизантийската епоха отново доминират монетите от ІV в. Усилията на екипа са насочени и към разкриването на засечения през 2022 г. басейн в обсега на античния каптаж, използван до неотдавна, а по-късно бетониран. Изцяло нов момент в тазгодишната археологическа кампания е установяването на няколко средновековни жилищни сгради над ранновизантийските структури. Те показват едно плътно застрояване и интензивен живот от края на ХІІ – началото на ХІІІ в. Разкрита също така е по-голямата част от средновековна отводнителна система, състояща се от две шахти и тръбопроводи. Синхронни са и материалите от художествена керамика с преобладаваща сграфито керамика, печат и множество монети. В по-късен период в северната част на ранновизантийската баня върху късноантичните (ранновизантийски) и средновековните структури е бил развит некропол.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Край лековитото аязмо на Крушевец раздадоха курбан в деня на Св. Петка

  • 10 Май 2024
  • 278
Край лековитото аязмо на Крушевец раздадоха курбан в деня на Св. Петка

ТД "Насам-Натам" И Община Царево СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВЪЖЕНИЯТ МОСТ В СЕЛО КОСТИ.

  • 10 Май 2024
  • 255
Поредната съвместна инициатива с Община Царево е в ход- въжения мост в с. Кости да бъде ремонтиран.

Днес започва първият по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на класическата музика

  • 10 Май 2024
  • 234
Днес започва първият по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на класическата музика. "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни" е проект, разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Проектът включва три концерта, които ще се състоят на 10, 11 и 12 май в Културен дом НХК.

Областният управител проф. Мария Нейкова отличи с почетен знак и грамота СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат, което отбелязва своята 160- годишнина.

  • 10 Май 2024
  • 264
Областният управител проф. Мария Нейкова отличи с почетен знак и грамота СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат, което отбелязва своята 160- годишнина.

НАПУСНА НИ ДОАЙЕНЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ БАЛЕТ ПРОФ. ПЕТЪР ЛУКАНОВ

  • 10 Май 2024
  • 241
Проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.