« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Отпечатаха в Скопие новата стихосбирка на бургаската поетеса Роза Боянова

Редактор и издател е Бранко Цветкоски - поет и преводач от Северна Македония, носител на авторитетни европейски литературни награди. Новината съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност Наталия Недялкова. Книгата излиза от печат, когато издателството отбелязва своята двадесета годишнина. На 2 страница в поетичния сборник е отбелязано, че издаването на "Обратна гравитация" е подкрепено от ТРАДУКИ - европейска мрежа за литература и книги. В тази инициатива участват министерства, културни институти и фондации от Австрия, Германия, Швейцария, Словения, Хърватия, Лихтенщайн, Албания, Сърбия, Румъния, Черна гора и Северна Македония. Книжовната мрежа ТРАДУКИ, чийто пълноправен член от 2019 г. е и България, отделя специално внимание на преводачите като важни посредници между отделните култури. А срещите между автори, преводачи, издатели, библиотекари, критици и учени целят да засилят културното сътрудничество на европейско ниво. * Роза Боянова е автор на 16 книги с поезия и публицистика. Създател е на детски литературни студиа за творческо писане в Шумен, Бургас и др. градове. Автор е на книгата "Литературни игри с децата или Л`ар педагожик", (съавтор Красимир Кунчев), която е продължение на безсмъртните "От две до пет" на Корней Чуковски и "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Съставител на над 50 книги с творчество на деца и млади поети. Роза Боянова е носител на престижни национални и международни литературни награди: отличие в международния литературен конкурс, посветен на 130 години от рождението на Анна Ахматова - "Княгинята на руската поезия" - 2020 г., "Владимир Башев" за дебют, "Иван Пейчев" за лирика, съпътстваща награда от националния конкурс за поезия "Христо Фотев" за книгата "Обратна гравитация", номинация за награда "Поезия Европа" в Букурещ и др. Редактор на книги, създател на авторски програми по творческо писане за деца и начинаещи писатели. Учредител е и координатор на международни литературни фестивали и конкурси - Майски срещи на славянските творци "Свято слово", Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" и много други инициативи и проекти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 219
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 230
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 232
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 229
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 242
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.