« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Първите динозаври може би са снасяли яйца с мека обвивка, вместо черупка

  • 19 Юни 2020
Първите динозаври вероятно са снасяли яйца с меки обвивки и едва по-късно са еволюирали твърдите черупки според ново изследване, публикувано в списание Nature. Тази хипотеза противоречи на разпространената идея, че древните влечуги винаги са снасяли яйца с твърди черупки, подобно на съвременните птици. Марк Норъл (Mark Norell) от Американския музей за естествена история в Ню Йорк обяснява, че палеонтолозите не успяват да открият яйца от някои групи динозаври. Ако те винаги са снасяли яйца с твърди черупки, би трябвало всички да са еднакво разпространени, тъй като меките обвивки трудно фосилизират. Но докато има много запазени черупки на яйца от някои видове, от други, като Triceratops, изобщо няма. Норел и екипът му откриват в Монголия няколко ембриона, за които се смята, че принадлежат на вида Protoceratops, живял преди между 83 и 72 милиона години. Когато откриват фосилите, "те са във фетална поза, извити", обясняват учените. Всеки е обвит от тънък филм. Екипът изследва и запазени ембриони от друг вид ранен динозавър, живял преди около 200 милиона години, които също са обвити от тънък външен слой. Джасмина Уиман, член на екипа и учен от Университета Йейл, открива, че обвивките около ембрионите съдържат останки от протеините на яйцето. "Всеки клон на динозаврите развива независимо твърди черупки на яйцата", обяснява тя. Първите динозаври са по-скоро като влечугите според своята физиология и поведение. Те вероятно са заравяли яйцата си с мека обвивка, за да са на топло и след това са ги изоставяли. Източник: New Scientist - The first dinosaurs may have laid soft eggs without hard shells

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Жълт код за опасно време е издаден за почти цяла България за 8 май

  • 07 Май 2024
  • 77
Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София 20°.

РЕДЖЕП ОТ „ХЕЛС КИТЧЪН“ ЩЕ ГОТВИ ЗА БУРГАСКИ УЧЕНИЦИ И ЩЕ ГИ УЧИ ДА СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО ОТПАДЪЦИТЕ ОТ КУХНЯТА

  • 07 Май 2024
  • 138
Бургаски деца ще учат важни неща за разделното събиране на отпадъци и опазването на природата, докато гледат майсторските умения в кухня на открито на победителя в третия сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ – Реджеп Бадев.

ПЛАНИРАТ СЕ ОБУЧЕНИЯ ПО БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ПО ПРОГРАМА НА МОН

  • 07 Май 2024
  • 133
Тази година по Националната програма на МОН за информационни и комуникационни технологии планираме обучения на ученици и учители за повишаване на компетентностите по киберсигурност и безопасно използване на интернет. Това каза заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова на конференция „Училището в дигиталния свят“, организирана от Професионална гимназия по високи технологии „Александър Степанович Попов“.

1001 ДУШИ ПРЕГЛЕДАХА ЛЕКАРИТЕ ОТ УМБАЛ БУРГАС ПО ПРАЗНИЦИТЕ

  • 07 Май 2024
  • 161
1001 души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ през почивните дни от 1 до 6 май. Лекарите са преглеждали близо 160 пациенти на ден.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В УМБАЛ БУРГАС

  • 07 Май 2024
  • 167
Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени.