« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЕС: Подгответе се за Брекзит без сделка

Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на днешния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит. Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите „с няколко седмици”, но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение. Европейският съюз упълномощава главния преговарящ Мишел Барние да продължи преговорите през следващите седмици и призовава Великобритания да предприеме необходимите действия за постигане на споразумение, се казва в документа. „Във връзка с това ЕС призовава всички държави и институции от общността, както и заинтересованите играчи, да активизират работата си на всички нива за подготовката на всякакви сценарии, включително липсата на споразумение”, пише още в изявлението. Съветът информира Лондон, че споразумението за напускането на Великобритания „и всички протоколи към него трябва да бъдат приложени своевременно и в пълен обем”. Това е четвъртата отсрочка, която ЕС дава на Великобритания във връзка с процеса на Брекзит. Според първоначалните планове по време на заседанието на Съвета на ЕС на 15-16 октомври трябваше да бъде утвърдено споразумението за свободна търговия между ЕС и Великобритания, което да влезе в сила от 1 януари 2021 г. – след изтичането на преходния период по Брекзит. Текстът на споразумението, обаче, все още не е готов, а преговорният процес на практика влезе в задънена улица. Страните провеждат все по-активна подготовка по окончателното напускане на ЕС от страна на Великобритания без търговско споразумение. Това означава, че търговията през Ламанша ще се извършва в съответствие с правилата на Световната търговска организация – с прилагането на квоти и тарифи, което може да се отрази негативно на икономиката. В началото на седмицата Брюксел предупреди, че преговорите за търговско споразумение след Брекзит могат да отнемат още седмици, въпреки че срокът, обявен от самия британски премиер Борис Джонсън е на път да изтече. Миналия месец Джонсън заяви, че ако преговорите не са постигнали достатъчен напредък до четвъртък – първия ден от срещата на върха на ЕС, тогава той може да се оттегли и да подготви Великобритания за бъдеще без сделка. Междувременно преговарящият от името на ЕС Мишел Барние предупреди, че ако не се очертае схема на сделка преди края на октомври, би било трудно държавите-членки и Европейският парламент да я одобрят тази година. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че възможността ЕС и Великобритания да не постигнат сделка в преговорите си за Брекзит е „много реална“. Източник: Дарик

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 351
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 432
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 436
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 472
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 484
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.