« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗЛОЖБА “ПАЗИТЕЛИ НА ПАМЕТТА” РАЗКАЗВА ИСТОРИИ ЗА ТРАКИЙСКАТА ГРОБНИЦА

Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанльшката Тракийска гробница. В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и опазването на паметника през годините, преплетена през професионалните биографии на личностите, които са свързани с това. Сред тях са директорът на музея при откриването на гробницата Димитьр Чорбаджийски -Чудомир, художникът Асен Василиев, който прави първите снимки, архелогът Васил Миков, който провежда разкопките и реставраторът Карл Йорданов, който почиства и укрепва стенописите. Усилията за опазване на паметника на тракийската култура са свързани с изграждането на защитна постройка над паметника и осигуряване на подходящи условия за неговото сьхранение, което включва ангажирането и труда на десетки професионалисти. Изграждането на точно копие на гробницата през 1974 година е следващият етап в опазването и представянето на гробницата. Всички тези моменти и личностите, свързани с тях, ще бъдат представени в предстоящата изложба. Снимките, използвани в изложбата, са от архивите на ИМ „Искра", Литературно-художествен музей “Чудомир", Националния археологически музей при Българската академия на науките, Централния държавен архив, катедра „Археология" при Софийски университет „Св. Климент Охридски" и личните архиви на проф. Миглена Прашкова и Петя Големанова. Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 юни, а входът е свободен. През годината предстоят още множество събития, посветени на тракийската култура. Част от тях ще бъдат посветени на 20-ата годишнина от откриването на гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка. На 29 май официално отворен за посетители предстои да бъде и гробнично-култовият комплекс Оструша, който беше изцяло реставриран и социализиран с мащабния проект на Община Казанлък „Светът на траките".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДИ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ“ ПОКАЗВА СЛЕДИ НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ЖИВОТНИ В БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ

  • 21 Май 2024
  • 75
Пътуващата изложба „Следи от изчезване“ представя реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на изчезващи животни и ще гостува в Бургас до 29-ти май

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент на християнски кръст в Созопол

  • 21 Май 2024
  • 79
Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент на християнски кръст в Созопол

ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА НА ШКОЛАТА ПО ФОТОГРАФИЯ КЪМ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ В БУРГАС

  • 21 Май 2024
  • 81
Изложбата „Първи стъпки във фотографското изкуство“, организирана от школата по фотография с преподавател Алия Казанджиева към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Бургас, вече е открита и всеки, който желае, може да я разгледа.

Стопаните получиха над 186 млн. лв. доплащане по ОПДУ за Кампания 2023

  • 21 Май 2024
  • 76
Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) преведе 186 352 828.92 лв. доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ /ОПДУ/ за Кампания 2023 на 47 780 земеделски стопани.

През следващата седмица ще бъде подписан Колективният трудов договор между НКЖИ и синдикатите

  • 21 Май 2024
  • 79
Експерти от НК „Железопътна инфраструктура“ и синдикалните организации започват работа по финализиране на текстовете в Колективния трудов договор за работещите в държавното предприятие.