« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

РЗИ с препоръка при ухапване от кърлеж


Предава се по трансмисивен път, като заразяването на хората става чрез ухапване от заразени кърлежи от рода Ixodes или някой видове насекоми. Заболяването не се предава от човек на човек.
Профилактика на ухапване от кърлеж:
Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност!
Носете предпазно облекло: дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите, в светли цветове за да се виждат полазелите кърлежи!
Използвайте репеленти за предпазване на кожата !
Правете ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи!
Модел на поведение след ухапване от кърлеж:
Правилно отстраняване на запития кърлеж с пинсети, като се ползват ръкавици,а издърпването става постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин,терпентин и др.;
Насочване към хирург при оставане на части от кърлежа в кожата след отстраняването му;
Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезифектанти;
Известяване на личния лекар с цел на последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви - зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.
Изследване на кърлежа.
Серологично изследване на лица с оплаквания за доказване на антитела срещу причинителя. Основните профилактични мерки срещу кърлежопреносимите заболявания включват унищожаване на кърлежите в градските и крайградски тревни площи.
Ежегодно през м. февруари, РЗИ-Бургас изготвя и изпраща на общините в областта напомнителни писма за провеждането на изтребителни мероприятия срещу кърлежи и комари, с цел навременната организация и стартиране на съответните обработки.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

  • 21 Май 2024
  • 194
Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки.

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова

  • 21 Май 2024
  • 245
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова

СЖБ преговаря за мерки за стимулиране на работещите в жп системата

  • 21 Май 2024
  • 205
Допълнително споразумение, което да включва 4-годишна програма за стимулиране на работещите в НКЖИ, ще бъде изготвено и подписано по време на преговорите за нов Колективен трудов договор в държавната компания.

НА 24 МАЙ АВТОБУСИ Б1, Б2 И 9 ЩЕ СЕ ДВИЖАТ НА ПО-МАЛКИ ИНТЕРВАЛИ В СУТРЕШНИТЕ ЧАСОВЕ

  • 21 Май 2024
  • 194
Автобусите по линии Б1, Б2 и 9 на "Бургасбус" ще се движат на по-малки интервали в сутрешните часове на 24 май, петък, за да улеснят придвижването на ученици, учители и родители от жилищните комплекси до центъра на града за участие в традиционното празнично шествие.

ЗАТВАРЯ СЕ ЗА ДВИЖЕНИЕ КРЪСТОВИЩЕТО НА УЛИЦИТЕ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ И „ЮРИЙ ВЕНЕЛИН“

  • 21 Май 2024
  • 199
Във връзка с възстановителни дейности на съществуващ водопровод, от 08.30 часа на 22.05.2024 г. – сряда, до 17:00 часа на 23.05.2024 г. се въвежда временна организация на движението, като се затваря кръстовището, образувано от ул. „Велико Търново“ с ул. „Юрий Венелин“. Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района.