До обяд се очакват резултати от пробите на водата в река Марица

До обяд очакваме резултатите от пробите на водата, взети от река Марица край Димитровград. Екослужбите в района са под тревога по сигнал за замърсяване.В понеделник няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката. Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката До обяд очакваме резултатите от пробите на водата, взети от река Марица край Димитровград. Екослужбите в района са под тревога по сигнал за замърсяване.В понеделник няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката. Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Екослужбите на крак заради предполагаемо замърсяване на река Марица "Вчера през деня краварят прибра животните. Те пият вода от това място всеки ден. Според краварят 10-15 минути, след като са пили вода, животните са умрели. Никога досега не са умирали животни така масово", сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват. Той заяви, че ще чака експертизите и ще си търси правата. Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов пристигна на място късно вечерта в понеделник. "Колегите, които водят досъдебното производство, ще кажат какво точно се е случило. Вече има доста събрана информация. Кризисният щаб и Общината направиха всичко възможно, за да не се предизвика паника, която е напълно възможна заради гледката. Очакваме след 10 часа да излезе първичният анализ на пробите, за да разберем какво точно се е случвало. Хубавото е, че не е намерена умряла риба по течението на реката", обясни той. Областният управител Стефка Здравкова обясни, че водопадаването към всички 50 места, към които то е спряно, ще бъде подновено, след като излязат пробите на питейната вода. Тези проби са различни от тези на водата. Работната версия за отравянето е наличие на пестициди - фосфорни органични съединения, които се използват за почистване.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нова авария с двигател на Boeing 777

  • 27 Фев 2021
  • 128
Още един Boeing 777 се наложи да кацне аварийно след проблем с двигателя. Машината е собственост на руския превозвач Rossiya Airlines и се е приземила Москва.

Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

  • 27 Фев 2021
  • 107
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщават от БНР

Испания ваксинира само с 1 доза хората под 55 г. преминали COVID

  • 27 Фев 2021
  • 106
Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19

Порязват съдебния туризъм на фирми пред фалит

  • 27 Фев 2021
  • 92
Стратегия слага край на феномена „съдебен туризъм“, при който фирми пред фалит си сменят седалището в друг град, за да се уредят със съдия „по избор“.

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 181
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.