Бургас почете рождението на Васил Левски

Сред официалните лица на тържеството, организирано от Община Бургас, бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, общински съветници, представители на различни институции. Десетки граждани също дойдоха на ритуала, за да отдадат почит към делото на Апостола. По време на тържеството Духовият оркестър изпълни „Химн за Левски“, написан от капелмайсторът на 24 черноморски пехотен полк Георги Шагунов. Хористи от ансамбъл Странджа изпълниха песни, посветени на възрожденската епоха. „Едва ли има българин, за когото да е казано или написано повече, отколкото за Васил Левски. Апостола обаче отдавна не принадлежи единствено на своето време. Той е символ на българската независимост, на българската държавност, и такъв ще остане завинаги. Знанието и споменът за него трябва да продължим да предаваме на следващите поколения. Думите на Левски „Аз съм посветил себе си на Отечеството, да му служа до смърт и да работя по народната воля!“ са неговата клетва пред българския народ, която той изпълнява докрай. Нека следваме примера му и да възпитаваме в такова родолюбие младите поколения.“, каза по повод годишнината кметът Димитър Николов. Паралелно с тържествата за отбелязване на годишнината от рождението на великия българин, НЧ "Асен Златаров" проведе художествено ателие на открито, в което деца пресъздадоха сцени от живота на Левски.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 249
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 219
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 212
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 229
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 220
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.