Филиалът на НХА в Бургас преръща Графичната база в дом за творци, ще прави културно-образователен център

Това ще стане, след като Общинския съвет в Бургас днес одобри предложението на кмета Димитър Николов във връзка с кандидатстване на НХА с проектно предложение по първата покана от Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027. „НХА – Филиал Бургас вече няколко години подготвя студенти от специалност „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, част от които вече са специализанти в НХА - София в областта на майсторско печатане на графика. С всяка следваща година екипът на НХА надгражда възможностите си на територията на гр. Бургас и цели да съхранява и възстановява досегашните постижения, да обединява артисти и общественост за популялизиране на специфичния духовен климат на Бургас, да възпитава високи критерии и желание за творческа изява сред младите хора на Бургас и студентите от НХА. Базата е ценност, която би трябвало да се съхрани, да носи популярност и да привлича, както почитатели на изкуството, така и туристи желаещи да запечатат момента посредством създаване на собствено произведение на място. С изграждането на центъра НХА ще създаде дом за творци от целия трансграничен регион, ще се срещат обучаеми, ученици и студенти, утвърдени творци, които са своеобразна атракция за гости и туристи, ще създават атмосфера, ще служат за пример“, посочи в мотивите си кметът Димитър Николов. Изключително важно за поддържане дейността на Графична база е извършването на основен ремонт на сградата. Екип на НХА е разработил концепция, която да осигури финансиране за тази дейност /ремонт на покрив, канализация, ел. захранване необходимо за функциониране на съоръженията, хидроизолация, обособяване на функционални помещения и др./ Изграждането на „Културно-образователен център и музей“ в Бургас ще покрива нуждите на студентите, преподавателите и кандидат-студентите в НХА, както и на членовете на дружеството на художниците в Бургас. Центърът ще дава възможност на чуждестранни автори и изявени творци да провеждат уъркшопи и осъществяват художествени проекти. Центърът ще работи съвместно с Община Бургас, която е собственик на имота, като допринася за активната културни образователна програма на морския град.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 256
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 227
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 231
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 424
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 431
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.