Изящни коледни играчки от Австрия на над 100 години ще бъдат представени в Етнографския музей

В интригуващата експозиция, която ще създаде много коледно настроение и ще потопи бургазлии в духа на празнична Австрия, са включени истински шедьоври от фонда на музея “Тиха нощ“, обясни доц.д-р Радостина Иванова-Мишинева, Почетен консул на Австрия в Бургас, по чиято инициатива гостува изложбата. Старинните коледни играчки с богата и интересна история се показват за първи път в България, в Бургас. Това се случва в рамките на сътрудничеството между Културния съюз „BLAUES FENSTER“-Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас, по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас. Ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея в австрийския град Ваграйн- музеят „Тиха нощ“ и къщата музей „Вагерл“, Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер идват в Бургас, за да подредят и представят изложбата. Изключително интригуващо за посетителите ще бъде да се запознаят със символиката на коледните играчки- ангели, сламени звезди, топки, ясли и други. Особено място в експозицията е отделено на ангелите – символ за благата вест. Знаете ли, че преди коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райската дърво, това символизират всъщност топките. Шишарките-плодородието, камбанките-хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън, ядките напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда, символ е яслата, в която е лежал бебето Исус. Очарованието на изложбата се допълва със стари коледни картички и книги, които допълват коледната магия. За да истинско коледно изживяване, заедно с Експозицията ще бъде открит и австрийски базар за храни и напитки. Ще могат да се опитат оригинални австрийски коледни сладки, ароматни питиета и солени деликатесни изкушения. Откриването на изложбата и базар е в 17.30 часа на 21 ноември. Същият ден, в 10.30 часа, в двора на Етнографския музей, като жест на гостоприемство и в духа на културното партньорство между Бургас и Ваграйн, ученици от всички трети класове на ОУ“ Васил Априлов“ ще представят български коледни обреди и традиции пред гостите от Австрийския културен съюз. „Те се изучават в нашето училище по инициативата на директора на учебното заведение Марияна Стефанова, обясни преподавателката Елза Василева.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 253
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 224
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 228
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 418
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 426
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.